SmileWarp: A fog, jövő időben

Címkék: , , , , , ,

Mosolyunk a védjegyünk; teljesen egyedi, akárcsak az ujjlenyomatunk. Hétmilliárd embernek hétmilliárd különböző típusú, alakú, állású fogazata van. Hogyan is lehetne elegendő e sokszínűség lefedésére az a néhány elérhető sablon, amit általában a fogsor rekonstrukciójára használnak?

Tudtad?

Ma egy ember fogazatának visszaépítésekor a szakemberek összesen maximum húsz előre gyártott mintából választhatnak – vagyis körülbelül minden huszadik fogazatvesztett ember ugyanazt a mosolyt kapja a fogpótlás során!  És lehet, hogy ezek a fogazatok tökéletesek, de felmerül a kérdés: tökéletesek legyünk vagy inkább önmagunk? Őrizd meg egyediséged, egyéniséged, azt a karaktert, ami igazán Te vagy! A SmileWarp legfőbb üzenete:

“Belőled csak egy van!”

 

A SmileWarp ötlete kollégánk, dr. Nagy Árpád fejéből pattant ki. Ő egyszerre gyakorlati és elméleti ember. Egyrészt remek manuális készségekkel megáldott rutinos fogorvos, másrészt egy folyamatosan az újdonságokon, fejlesztéseken agyaló feltaláló alkat, problémamegoldó típus.

A SmileWarp is egy visszatérő problémára válaszul született. A felvetés, amivel dr. Nagy Árpád oly sokszor szembesült már praxisa során, az volt, hogy ha baj éri valakinek a fogsorát, akkor nehéz visszaállítani az eredeti állapotot, azt a fogazatot, mosolyt, ami igazán harmóniában van a teljes arccal, az egyéniséggel, hiszen az orvosnak sokszor kevés vagy semennyi információja sincs arról, hogyan is néztek ki pontosan az eredeti fogak.

„Ismerős történet: gyönyörű koronák, újraépített mosoly, és mégis csalódott páciens – meséli dr. Nagy Árpád. Rá kellett jönnöm, hogy hiába tökéletes a tökéletes, ha más ember mosolyog ránk vissza a tükörből.”

Vagyis az ötlet szinte adta magát, ahogyan a megvalósítás is. „Mi nem egy új technológiát alkottunk meg, hanem egy már létezőt kezdtünk el másképp használni. Egyfajta paradigmaváltást hajtottunk végre – magyarázza Árpád. A lényeg, hogy ne akkor készüljön az emberek fogáról lenyomat, amikor már megtörtént a baj (például kopás, fogágybetegség, trauma, csontleépülés, esetleg kemoterápia miatti fogágyleépülés), hanem akkor, amikor még minden rendben van, amikor még jó eséllyel évekig nem is lesz szükség a lenyomat felhasználására.”

Az őssejtbankok elvén alapuló Smilewarp eljárás a fogászat világában egyedülálló módon teszi lehetővé a protetikai prevenciót: lehetőséget nyújt a mosoly digitális lementésére, tárolására és a jövőbeli újbóli kivitelezésére. Mivel megőrzi az egyénre jellemző egyedi mintákat, formákat, kapcsolódásokat és rekonstruálhatóvá teszi azokat, így a korral járó vagy baleset, betegségek következményeként történő fogkopás és fogvesztés utáni szájrehabilitáció során a legtermészetesebb, leghitelesebb, legszebb állapot állítható vissza.

 

A SmileWarp kinek lehet fontos?

  • Például Neked, ha tartasz a protetikai pótlásoktól, koronáktól, hidaktól, kivehető pótlásoktól, mert testidegennek érzed, művinek találod a sablonok alapján készült végeredményt.
  • Vagy Neked, ha egy fogászati beavatkozás (pl. fogszabályozás, fogsor-rehabilitáció) során végre olyan fogsort kaptál, amilyenről korábban csak álmodtál, és az új mosolyodat szeretnéd megőrizni, későbbi fogvesztés után is rekonstruálhatóvá tenni.
  • De Neked is, ha a szád a munkaeszközöd, mert mondjuk egyetemi oktatóként, tanárként, színészként, politikusként a beszédből élsz, vagy zenészként fúvós hangszeren játszol, esetleg modellkedsz.
  • Sőt, Neked is, ha akár professzionális, akár hobbi szinten sérülésveszélyes sportot űzöl (kézilabda, rögbi, jégkorong, boksz, egyéb extrém sportok). Egy hokicsapat tagjai, akik megkeresték Árpádot, elmesélték neki, hogy a csapat éves szinten minimum négy fogat elveszít.
  • A lementett mosoly nem csak a pácienseknek, de a fogorvosoknak is óriási segítséget nyújt fogpótlások, parodontológiai kezelések, implantációk alkalmával; teljes foghiány esetén pedig egyenesen felbecsülhetetlen értékű lehet, hiszen a szakemberek egyébként csak kevés támponttal rendelkeznének az ideális fogsor elkészítéséhez.

„A név a timewarp-ra utal, aminek a jelentése időhurok. Azt szerettem volna érzékeltetni, hogy képesek vagyunk az időtől függetleníteni mosolyunk természetes megjelenítését.”

Mosoly szépül, lélek épül

Dr. Nagy Árpád fogépítésznek mondja magát, de munkájával a páciensek lelkét is építi, önértékelésüket támogatja.

„Azért dolgozom, hogy emeljek az emberek életminőségén a mosolyuk visszaadásával, esetleg javításával. Egyenlőbbekké és helyzetükben magabiztosabbá szeretném tenni őket, támaszt adni az önmegvalósításhoz – és a természetes, szép mosoly rengeteget segíthet ebben. Fogorvosként számtalanszor voltam már elképesztő önbizalom fel- vagy épp újraépülések szemtanúja!

A SmileWarppal konzerválom és biztosítom a természetességet. Nem kell az évek múlása miatt kompromisszumot kötni a mosolyunk esztétikájában; nem szükségszerű, hogy az öregedéssel elveszítsük eredeti arcprofilunkat, egyediségünket, hiszen a digitális mosolytárolás segítségével bármikor az eredetivel akár teljesen megegyező minőségű és esztétikájú fogakkal lehet újra teljes a pácienseim élete.”

Persze mindez nem azt jelenti, hogy a SmileWarp azokhoz nem szól, akik pont, hogy változtatni szeretnének az eredeti fogsorukhoz képest, mert sosem voltak elégedettek annak kinézetével, működésével! Mivel ez egy digitális rendszer, így lehetővé teszi a változtatni akarók számára, hogy a szakember még a képernyőn, digitálisan megtervezze, majd szemléltesse végrehajtandó korrekciót. Vagyis a páciens még azelőtt láthatja az új mosolyát, hogy valóban elkészülne a rendszerint igen drága fogmű; sőt, beleszólhat a tervezés folyamatába is.

Dr. Nagy Árpád nem fél nagyot álmodni. „Magyarországon kívül Írországban, az Egyesült Királyságban és Norvégiában már jelen vagyunk; úgy tervezem, hogy öt éven belül legalább öt országban lesz elérhető a szolgáltatás – mondja, majd továbbmegy. Szeretném, ha egy évtized múlva bizonyos országokban természetessé válna, hogy minden 20. életévet betöltött ember rendelkezik tárolt digitális fogtérképpel. Ezt jelenleg főleg Norvégiában, Svédországban és Németországban látom megvalósíthatónak.”