Nyitva tartás: H-P: 8:00 - 21:00
Szo: 8:00- 18:00
V: Zárva

Bejelentkezés

Nyitva tartás: H-P: 8:00 - 21:00
Szo: 8:00- 18:00
V: Zárva

Bejelentkezés
Gyökérkezelés

A gyökérkezelés egy lassú, nagy precizitást igénylő kezelés, azonban elkerülhetetlen a gyulladásban lévő fogak megmentéséhez. Szakorvosaink hozzáértő segítséget nyújtanak abban, hogy a folyamat a teljesen fájdalommentes legyen, az eredmény pedig garantáltan elégedetté tegye Önt.

Bejelentkezés

Kezelés

Mikor válhat szükségessé a gyökérkezelés?

Amikor a pulpa, vagyis az ereket, idegeket tartalmazó lágyrész begyullad vagy megfertőződik, esetleg gennyzacskó alakul ki, szükségessé válhat a gyökérkezelés. Erőteljes szuvasodás esetén fogbél begyulladhat, ráterjedhet a foggyökér környékén lévő csontra és egy ún. gyökércsúcs körüli elváltozást okoz, amely intenzív fájdalommal, harapási érzékenységgel jár. Ha a gyulladást nem szünteti meg fogszakorvos, akkor a fájdalom, így a gyulladás tovább terjedhet, akár az egész állkapocs begyulladhat.

Szükségessé tehetik a gyökérkezelést továbbá a baleset, illetve hő- és kémiai ingerek során bekövetkezett fog sérülések, illetve gócmentesítési folyamatok.

Miért kell végrehajtani?

Amennyiben gyulladás miatt válik szükségessé a gyökérkezelés, akkor szinte biztos, hogy baktériumok vannak a gyökércsatornákban és a gyökércsúcs körüli elváltozásban. A sajátos anatómiai helyzetből kifolyólag ezek a baktériumok nem pusztíthatók el antibiotikum szedésével, mivel nem tud terápiás koncentrációban felhalmozódni a hatóanyag a csontban lévő üregben, illetve az elhalt fog belsejében. A kórokozók kiirtása és eltávolítása mindenképpen szükséges, különben újra és újra fellángol a gyulladás. A gyökérkezelés során a gyökércsatornák mechanikus tisztítása az egyik legfontosabb feladat, amely a kémiai tisztítással kiegészítve garantálja, hogy a csatornák valóban csíramentes állapotba kerüljenek.

A gyökérkezelés menete:

 • Első lépésként a foggyökér csúcsáról röntgenfelvételt készítünk a probléma felmérése érdekében.
 • Ezt követően érzéstelenítés, majd a fogbélüreg feltárása következik, ami tulajdonképpen fúrást jelent.
 • Amennyiben a fogbélüreg alja láthatóvá vált, a gyökércsatorna-bemenetek feltárása következik.
 • Miután valamennyi csatornát megtaláltuk, átjárhatóvá kell tennünk őket. Erre a feladatra speciális, kisméretű műszereket használunk, amelyek egyaránt alkalmasak reszelésre és tágításra.
 • Miután átjárhatóvá tettük a csatornákat, áttérhetünk a hosszmeghatározásra.
 • A megfelelő fertőtlenítő átöblítő oldat állandó alkalmazása mellett enyhén tölcsér alakúra formáljuk a gyökércsatornákat.
 • A gyökértömés általában több ülés alatt készül el. Az első ülés alkalmával egy Ca(OH)2- (kálcium-hidroxid) tartalmú gyógyszeres paszta kerül a csatornákba és ideiglenes tömés a fogba.
 • A gyógyszer 1-4 hétig maradhat a fogban, indokolt esetben 1-2 cserére is sor kerülhet.
 • Amikor a fogorvos tisztának nyilvánítja a csatornákat, következhet a gyökértömés, utána pedig egy ellenőrző röntgen.

Gyökérkezeléssel kapcsolatban felmerülő esetleges nehézségek

Ritka esetben előfordulhat, hogy a gyökérkezelés nem jár sikerrel, melynek több oka is lehet: lehetséges, hogy a csatornákat nem sikerült megfelelően kitisztítani, mivel azok görbék, túl szűkek voltak. Másrészt az is előfordulhat, hogy a fedőtömés vagy a korona nem megfelelően zárta le a fogon fúrt apró lyukat, így a gyökércsatornába ismét baktériumok jutottak be, melyek gyulladást okoztak. Ebben az esetben újabb gyökérkezelésre van szükség, ha el szeretnénk kerülni a sebészeti beavatkozást vagy a fog kihúzását.

Gyökértömés után

A gyökértömést követően általában ajánlott 1 hetet várni, mielőtt hozzáláthatunk a fedőtömés / korona készítéséhez. A fogkoronai rész helyreállítása a legtöbb esetben – a megmaradt foganyag mennyiségétől függően – töméssel, betéttel vagy koronával történik.

Orvosaink

Dr. Erdélyi Fruzsina

Dr. Erdélyi Fruzsina
Rendelési idő

Dr. Kis Réka

Dr. Kis Réka
Rendelési idő

Dr. Regős Hedvig

Dr. Regős Hedvig
Rendelési idő

Dr. Uzonyi Diána

Dr. Uzonyi Diána
Rendelési idő

Dr. Láda Erika

Dr. Láda Erika
Rendelési idő
KezelésÁrak
Gyökérkezelés megkezdése
1 csatorna21 000 HUF
2 csatorna23 500 HUF
3 csatorna35 000 HUF
4 csatorna40 000 HUF
Gyökértömés (gyökérkezelés befejezése)
1 csatorna gyökértömése10 000 HUF
2 csatorna gyökértömése13 000 HUF
3 csatorna gyökértömése19 000 HUF
4 csatorna gyökértömése20 000 HUF
Régi gyökértömés eltávolítása6 000 - 15 000 HUF
Gyökérkezelt fog belső fehérítése10 000 HUF
Üvegszálas csapos felépítés24 000 HUF

Jó tudni

 • A gyökérkezelés megfelelő érzéstelenítés alkalmazása mellett teljesen fájdalommentes.
 • A gyökérkezelés során a kitisztítják a gyökércsatornát, ami a kezelés után nem marad üres, hanem gyökértöméssel kezelik.
 • Gyökérkezelést követően a fogak könnyebben törnek. Ennek oka, hogy a pulpában lévő ereket és idegeket eltávolították, így már csak a fog külső zománca, azaz „váza” marad meg, ami tápanyag híján valóban törékenyebb. Különböző kezelésekkel azonban erősíthetők ezek a rétegek is.
 • A gyökérkezelésen kívül a fog eltávolítása nyújt megoldást, ám ilyenkor feltétlenül pótolni kell a fogat (implantátummal, híddal stb.), hogy megakadályozzuk a fogak elcsúszását és a további problémákat.

Ne maradjon le a
Madenta akciókról!

Visszahívást kérek!

Navigate top