Fogtömések

A fogszuvasodás igen kellemetlen tüneteket okozhat: fájdalommal, gyulladással, legsúlyosabb esetben akár a szuvas fog elvesztésével is járhat. Sok esetben a szuvasodás nem észlelhető, ezért fontos, hogy rendszeresen járjon fogászati ellenőrzésekre – így az elváltozás gyakran visszafordítható!

Fogtömések – kis és nagy mértékű szuvasodásnál

A fogszuvasodást savképző baktériumok okozzák azáltal, hogy bizonyos szénhidrátokat lebontanak. Ilyen például a cukor, fruktóz, glükóz, stb. Ezekből az anyagokból a baktériumok melléktermékként savat képeznek, mely károsítja az alacsony pH-ra érzékeny fogfelszínt. Ez az elváltozás eleinte egy visszafordítható folyamat, amely egy idő után tovább terjedhet, és visszafordíthatatlan roncsolódást idéz elő. A fogszuvasodás mértékétől függően különböző eljárások léteznek a fog funkcionális, esztétikai és morfológiai helyreállítására. A fogtöméssel tulajdonképpen a szuvasodás által okozott foganyag vesztést állítjuk helyre. A szuvas területek eltávolítását követően a fog koronájának anatómiai formáját tömőanyag segítségével állítjuk helyre.

Túl nagy hiányok esetén viszont nem lehet töméssel helyreállítani a fog struktúráját, ilyenkor úgynevezett fogművek készítéséhez kell folyamodni, inlayt vagy onlayt készítünk, melyeket lenyomat alapján a fogtechnikai laboratóriumunk állít elő. Ezek anyaga lehet műanyag, kerámia, nemesfém.

 

Mi az Inlay?

Az inlay, más szóval betét igen tartós és esztétikus tömésfajta, amely a hiányzó fogszövetet pótolja, helyreállítva annak anatómiai formáját, rágóképességét, funkcióját. Az elérhető betét típusok tekintetében – a funkcionális és esztétikai igényeket, valamint az anyagi lehetőségeket figyelembe véve – számtalan megoldás kínálkozik. Nagy előnye, hogy alkalmazásával a megmaradt fogmennyiség megmenthető, megtartható, továbbá az, hogy alkalmazásával élethűen utánozható bármilyen fog színárnyalata, egyéni színezettsége, így mosolya természetessé, harmonikussá válik. Az általunk alkalmazott esztétikus betétek minősége kiemelkedő, rágóstabilitásuk hosszú távra kínál megoldást.

 

A betét elkészítéséhez két alkalom szükséges;

 • Első alkalommal az előkészítés és lenyomatvétel történik, ami a fogtechnikushoz kerül. Többnyire egy hét alatt elkészül; ez idő alatt a fogba ideiglenes tömés kerül.
 • A fogtechnikai munka után az elkészült inlayeket az orvos speciális ragasztóval az üregbe ragasztja.

 

Mikor célszerű alkalmazni?

 • Amikor a fogszuvasodás a fogfelszín két vagy több részére kiterjedt.
 • Az eltávolításra kerülő tömés melletti szuvasodás érinti a fog egy vagy két, a szomszédos foggal érintkező felszínét.
 • Régi, nagy kiterjedésű amalgám tömés helyettesítésére, vagy a csücskök pótlására.
 • Gyökérkezelt fogak fedésére.
 • Esztétikai okok miatt (a rágófog elszíneződött, a fog struktúrája veleszületetten hibás), ha a fog alakilag nem megfelelő, illetve rágófunkciója nem kielégítő.

 

A betétek sokféleségével várjuk!

Az általunk alkalmazott betétek magas esztétikai igényeket elégítenek ki. A megerősített kompozitból (Belle Glass, Gradia) és kerámiából (préselt kerámia, Empress) készülő inlayek élettartama igen magas: 8-12 évre biztosítanak megoldást pácienseinknek. A látható oldalzónában, rágófogak esetén is kitűnő megoldás a hiányzó fogrész kiegészítésére, a fogak esztétikus szépítésére, fogak pótlására.

 

Jó tudni

 • Nem ritka, hogy a fog felszínén csak egy aprócska „komolytalan” lyuk látszik, de valójában a fog belsejében már kiterjedt roncsolódás áll fenn. A még láthatatlan fogszuvasodásnak is vannak tünetei: érzékenység, fájdalom, kellemetlen szájszag. Ezen panaszok esetén is fogorvoshoz kell fordulni, hogy időben elvégezhető legyen a beavatkozás.
 • A fogtömés megakadályozza a fogak további romlását és azt, hogy a szuvasodás tovább terjedjen a szomszédos fogakra.
 • A fogak roncsolódásáért, tehát a szuvasodásért is a rossz táplálkozás a felelős, a répacukor és a fehér pékáruk fogyasztása például kifejezetten roncsolja a fogakat, ezzel szemben a megfelelő mennyiségű fehérje bevitele erősíti a fogakat.
 • A megfelelő vitaminok és ásványi anyagok bevitelével fogaink erősíthetők: a legfontosabb anyagok a kalcium és a foszfor.
 • Fogtömésre fizikai sérülés miatt is szükség lehet: a kopást és a letöredezést is ezzel a kezelik.
 • Ha elszíneződést, szuvasodást, repedezettséget fedez fel a fogfelszínen, esetleg egy darab letört a fogából, továbbá érzékenység és fogfájás áll fenn, forduljon fogorvoshoz, hiszen ezek a tünetek fogtömést igényelhetnek!
 • A fog és a fogtömés kémiai kötésben állnak egymással, ezáltal a tömés tartós marad.

 

Szolgáltatás Ár
Esztétikus fogtömések:
Aesthetic fillings:
Minimál invazív tömés
Minimum invasive filling
1 felszín 23 900 HUF
1 surface HELYETT 14 340 HUF
2 felszín 24 900 HUF
2 surfaces HELYETT 14 940 HUF
3 felszín 25 600 HUF
3 surfaces HELYETT 15 360 HUF
4 vagy több felszín 26 900 HUF
4 or more surfaces HELYETT 16 140 HUF
Kompozit tömés
Composite fillings
1 felszín 28 900 HUF
1 surface HELYETT 23 120 HUF
2 felszín 29 900 HUF
2 surfaces HELYETT 23 920 HUF
3 felszín 32 900 HUF
3 surfaces HELYETT 26 320 HUF
4 vagy több felszín 35 900 HUF
4 or more surfaces HELYETT 28 720 HUF
"Kaméleon" fogtömés (1 vagy 2 felszín) 27 900 - 29 900 HUF
"Chameleon" filling (1 or 2 layers) HELYETT 22 320 - 23 920 HUF
"Kaméleon" fogtömés (3 vagy több felszín) 32 900 - 35 900 HUF
"Chameleon" filling (3 or more layers) HELYETT 26 320 - 28 720 HUF
Élpótlás 34 900 HUF
Incisal restoration HELYETT 27 920 HUF
Inlayek (betétek):
Inlays (inset fillings):
Kompozit inlay 56 000 HUF
Composite inlay HELYETT 44 800 HUF
Kerámia inlay 69 000 HUF
Ceramic inlay HELYETT 55 200 HUF
Aranykerámia inlay 67 000 HUF + arany ár
Gold ceramic inlay

Visszahívást kérek!