Fogpótlások

Legyen szó két fog közötti nagyobb távolságról vagy teljes fogsor pótlásáról, szakembereink a legkorszerűbb eszközökkel állítják helyre hiányos fogsorát.

I.DEFINÍCIÓ

Fogainkat leginkább fogszuvasodás, fogágybetegségek, illetve baleseti trauma miatt veszíthetjük el.
Már egy fog hiánya is esztétikai, szociális, pszichikai és egészségügyi következményekkel járhat, hiszen megtöri az arc harmóniáját és megbontja a fogazat egyensúlyát, ezért fontos a hiány mielőbbi pótlása.

A foghiány(ok) pótlására alkalmazott eljárások összefoglaló neve a fogpótlás.

 

A fogpótlás egészségügyi szempontból elsődleges célja a működési zavarok kezelése, például a rágóképesség helyreállítása, a hangképzési nehézségek, beszédhibák kiküszöbölése; de természetesen az esztétikai elvárások is rendkívül komoly szempontnak számítanak. A fogpótlás ugyanakkor preventív kezelés is, amely a fogatlanság miatt később kialakuló elváltozások megelőzésére szolgál. A foghiány pótlásának legkorszerűbb módja az implantátum beültetés. Az esetek egy részében azonban – szájhigiéniai gondok, anatómiai adottságok, elégtelen csontmennyiség, kontraindikáló alapbetegségek megléte miatt – az implantátum nem megoldás; és persze van, amikor a páciens anyagi megfontolásból vagy a csontot érintő műtéttől való félelem miatt keres más utat.

 

Mert van más út!

Ma már nem csak az implantátumok, de az egyéb FOGPÓTLÁSOK is innovatív technológiával, korszerű anyagokból készülnek, kielégítik akár az igen magas esztétikai, funkcionális és egészségügyi igényeket is. Rendelőnkben az összes létező innovatív fogpótlás típus elérhető.

 

II. A FOGPÓTLÁS MÓDSZEREI

A hiányzó fogak pótlására számos módszer és lehetőség létezik, s hogy ezek közül melyiket alkalmazza a fogszakorvos, az mindig az adott szituációtól függ. A döntést befolyásolja a páciens életkora, fizikai és pszichés állapota, anyagi lehetőségei, a foghiány fennállásának időtartama, illetve a hiányzó fogak száma. Mi ez utóbbi szempontot vesszük alapul a lehetőségek ismertetésekor.

Egy fog hiánya esetén

A hagyományos fogpótlás során korona és híd fogpótlásainkat a fog egészséges szövetére –a lecsiszolt fogra –, illetve elegendő foganyag híján a művileg felépített csonkra helyezzük.

Korona

A korona egyetlen fog beborítására készül precíziós lenyomat alapján. Az íny felett teljesen körbeveszi, sapkaszerűen beborítja az előkészített saját vagy a művileg felépített fogcsonkot.

Anyaga:

1. Fém alapú:

Fémkerámia korona: A leggyakrabban alkalmazott típus. A fogfelszínnel érintkező váz fémből (arany, titán, fogászati fém) készül, a leplezés pedig színtartó kerámia bevonat. A fémváznak köszönhetően terhelhető, pontos, jól záródó, időtálló. Mivel a porcelán borítás miatt színe tökéletesen hozzáigazítható az eredeti fogak árnyalatához, így természetes hatású, ragyogó mosolyt érhetünk el vele. Hátránya, hogy fémallergiásoknak nem megfelelő, valamint, hogy idővel, az íny visszahúzódása miatt, megjelenik a fémpótlásoknál jellemző szürke csík az íny és a fogkorona határán. Ára kedvezőbb, mint a porcelán és cirkónium koronáké.

2. Fémmentesek:

Kompozit korona

Kerámia és műgyanta ötvözésének eredménye. Rövidebb élettartama miatt főként hosszabb távra készített ideiglenes koronák esetében használjuk.

Préskerámia (teljesen porcelán) korona

Egyetlen tömb kerámiából készül. Rendkívül esztétikus megoldás, hiszen a porcelán áttetsző és sima, így tökéletesen imitálja a természetes fogak színét, transzparenciáját; és mivel fémmentes, nincs belső, fémszínű váza sem. Biokompatibilis, nem kell tartani allergiás reakcióktól és ínyirritációtól.
Mivel a porcelán hajlítószilárdsága csak szóló korona készítéséhez elegendő, hídéhoz már nem, így több fogat csak különálló koronákkal lehet pótolni. A préskerámia koronáról tudni kell, hogy törékenyebb, kevésbé strapabíró, mint a fémkerámia. Sérülékenyebb is, könnyebben megrepedezik mechanikai és hőhatásokra.
Kiválóan alkalmas a mosolyzónában lévő foghiány kitöltésére, hiszen roppant magas esztétika értékkel bír, ami a frontfogaknál különösen számít; ugyanakkor sérülékenysége itt a legkevésbé szempont, hiszen az első fogakkal keveset harapunk, rágunk. Viszont sportoláskor ajánlott a fogvédő használata!
A porcelán korona árfekvése magasabb, mint a fémkerámiáé, de legalábbis frontfogak, a mosolyzónába készülő szóló koronák esetén érdemes megfontolni ezt a lehetőséget mindazoknak, akik kiemelkedően magas esztétikai igényeket támasztanak a végeredménnyel szemben.

Cirkónium korona

A cirkónium megjelenése a fogászat területén hatalmas előrelépést jelentett. Az eredetileg az iparban alkalmazott anyag biokompatibilis, szövetbarát, allergiás reakciót nem vált ki. Fehér színe és rendkívül jó anyagtulajdonságai miatt fogászati célokra is kiváló; erős, a mechanikai és hőhatásoknak egyaránt ellenálló, tartós, ráadásul színre és formára kifejezetten esztétikus fogpótlás készíthető belőle. Nagyobb foghiányok pótlására, hosszabb hidak felépítésére is alkalmas.
A cirkónium fogpótlások készítése során a 3D-s CAD/CAM* módszert (számítógép által támogatott tervezés és gyártás) alkalmazzuk, aminek köszönhetően ezred milliméteres pontosságot érhetünk el.
A cirkon tömör, fehér anyag, nem engedi át a fényt; a természetes hatású végeredmény érdekében éppen ezért a kifaragott cirkónium vázra – a fémkerámia koronához hasonlóan – porcelán borítás kerül.
Ár-érték arányban a cirkon korona a legjobb választás, hiszen felettébb esztétikus, emellett stabil, jó teherbíró képességű.

*A CAD (Computer Added Design) – computer vezérelt tervezés lényege, hogy a preparált fogakról vett lenyomatot egy speciális scanner letapogatja és számítógépen rögzíti. Ennek köszönhetően az elkészült korona illeszkedése tökéletes.

 

Híd

A korona speciális verziója: több egymás melletti koronát egyben készítünk el, így összefüggő pótlást, hidat kapunk. Legegyszerűbb formája három tagból áll: két szélső része, pillére a foghiány melletti, megfelelően előkészített saját fogakon helyezkedik el, a középső hídtest pedig átíveli a hiátust.
A legjobb megoldás, amikor egy (illetve több egymás melletti) fog teljesen hiányzik. Hagyományos, tehát nem implantátumon alapuló fogpótlás esetén a hiányt határoló fogakon rögzül.

Anyaga:

1. Fém alapú:

Fémkerámia híd:

A legelterjedtebb megoldás. A fémváznak köszönhetően több fog hiánya esetén is stabil és tartós. Váza készülhet nem nemesfém ötvözetből (ezzel szemben fémallergia alakulhat ki) vagy fogászati aranyból. A kerámia borításnak köszönhetően esztétikus és élethű pótlás kerül a páciens szájába.

2. Fémmentes:

Cirkónium:

A legmagasabb esztétikai és funkcióbeli igényeket is kielégíti. A CAD/CAM technológia támogatásával készül, így rendkívül pontos hidat kapunk, amely terhelhetősége miatt nem csupán a metsző-, de az őrlőfogak esetében is alkalmazható. Mivel a cirkónium hajlítószilárdsága jóval nagyobb, mint a fém alapú hidaké és anyaga igen kemény, segítségével hosszabb hidakat is nagy biztonsággal felépíthetünk.
A fém alapú pótlásoknál az íny visszahúzódásának következtében előbb-utóbb megjelenik egy szürke csík; cirkónium híd esetében ezzel nem kell számolni.

 

Több fog hiánya esetén

Részleges kivehető fogpótlás

A részleges kivehető fogpótlás (köznyelven: protézis) kapcsos, pattintós vagy épp teleszkópos elhorgonyzással rögzül az ínyen és / vagy a megmaradt saját fogakon. Egyéni tervezés alapján, személyre szabottan készül. A protézis alaplemeze és a kapcsok általában fémből vannak, ehhez kapcsolódik az akrilát műíny és a fogak.A maradék fogazatot kímélő, akár hosszú távra is alkalmazható fogpótlás. Az öntött kapcsok látszódhatnak.

 

Teleszkópos elhorgonyzású fogsor

Tulajdonképpen a részleges kivehető műfogsorok közé tartozik ez is, ám – esztétikában és stabilitásban mindenképp – kategóriájából kiemelkedik.Az ideális megoldás 1-3 megmaradt saját fog esetén. Elkészítése az egyik legbonyolultabb, számos fogorvosi és fogtechnikai munkafázist igénylő beavatkozás. A teleszkóp koronák platina arany ötvözetből készülnek, egymásnak megfelelnek, precízen illeszkednek. A teleszkópos fogsor esztétikus, ráadásul biztosan rögzül, így a páciens bátran beszélhet, étkezhet, nevethet vele. Egyetlen igazi hátránya talán, hogy alaplemez nagyobb, mint az egyéb megoldásoknál, ami nehezíti a megszokást.

Kombinált fogpótlás

Ez a fajta pótlás ép frontfogak és hiányzó hátsó fogak esetében jelent nagyszerű megoldást, amikor az implantátum különböző okok miatt nem jön szóba.Két részből áll, egy fix, rögzített részből, ami lehet korona, híd, valamint a kivehető, részleges műfogsorból, amit finommechanikai elemekkel rögzítünk a hídhoz. Az ilyen típusú pótlás biztosan, stabilan rögzül, nem lötyög, nem mozdul ki oldalra sem rágáskor, sem beszédkor, sem tüsszentéskor. A normál kapcsos fogsorokkal ellentétben itt a rögzítő elemek a kívülálló számára rejtve maradnak. A fogsor maga kisebb, mint a hagyományos protézisek, így azoknál esztétikusabb, nem befolyásolja a mindennapi életet, a komfortérzetet, hangképzést, ízérzékelést.

 

Teljes foghiány esetén

 

Teljes műfogsor

Az implantációs technikák fejlődésével ma már ritkán alkalmazzuk, de vannak esetek – elégtelen csontmennyiség, hajlott kor, az implantálás lehetőségét kizáró betegség –, amikor a kivehető műfogsor az egyetlen megoldás teljes foghiány kezelésére. Korunk műfogsorai természetes hatásúak, jól megtámasztják az arc izmait és az ajkat, így kitöltik a fogatlanság miatt beesett arcot; funkciójukban is megfelelőek, hatékonyan támogatják a rágás és beszéd képességét. A protézisek lemez része lehet műanyag (akrilát) vagy fém. A szintén akrilátból készülő fogak színe, formája, a harapás magassága és pozíciója egyénre szabott, így a fogsor horgonyzás nélkül, a száj természetes anatómiai viszonyait kihasználva illeszkedik a páciens szájába. A műfogsor elkészítése fájdalommentes és viszonylag gyors folyamat, nem jár komolyabb beavatkozással.

 

III. A KEZELÉS MENETE

A hagyományos fogpótlási eljárások menete és időtartama nagyban függ a választott megoldástól, de az alaplépések megegyeznek.

 

1. Konzultáció, állapotfelmérés

 

A kezelés végső sikerének kulcsa a minden körülményt és minden igényt figyelembe vevő precíz fogászati tervezés. A konzultáción ennek megalapozása történik.A fogpótlás típusának és technikájának kiválasztásánál döntő, ám nem egyedüli tényező a páciens fogainak, szájüregének állapota. A mindenre kiterjedő szakvizsgálat mellett kezelőorvosa azt is felméri, hogy Ön akár kezelési időben, akár költségekben, akár pszichésen mit tud és hajlandó vállalni, mik az esztétikai igényei, a hosszú távú elvárásai. Az állapotfelmérésen szerzett információk, valamint az elkészült panoráma röntgen vagy CT felvétel eredményének ismeretében személyre szabott kezelési tervet/terveket készít Önnek. Elmagyarázza, hogyan zajlik a kezelés, mire számíthat időben, költségekben, illetve milyen eredményben bízhat.
A konzultáció során fogorvosa egyéb kezelésekre is irányíthatja, amennyiben úgy ítéli meg, hogy a beavatkozáshoz szükséges optimális eléréséhez ezek elengedhetetlenek. Ilyenek például a fogkő-eltávolítás és a szuvas fogak tömése.

 

2. Az eljárás

Attól függően, hogy koronát, hidat, illetve részleges vagy teljes kivehető pótlást kell alkalmazni, más és más módon zajlik a kezelés maga. Egy biztos: legyen szó bármilyen eljárásról is, a fogpótláshoz mindenképpen idő és többszöri találkozás szükséges. A pontos időtartamot a személyre szabott kezelési terv elkészítésekor határozzák meg.
A korona vagy a híd többnyire egy bő hét alatt elkészül a fogtechnikai laborban, bár előfordul, hogy ennyi idő nem elég. A kész koronát / hidat a fogorvos bepróbálja; ha megfelelően illeszkedik és a színe is egyezik a meglévő fogakéval és a páciens elképzeléseivel, a fogtechnikusnak még egy-két napra szüksége lehet a véglegesítésre. Ezután a pótlást a helyére rögzítjük.
A kivehető pótlások elkészülése hosszabb folyamat, komoly együttműködést igényel az orvos, a fogtechnikus és a páciens között. A folyamat menete, időtartama az egyéni állapotnak és a választott megoldásnak megfelelően más és más, ezt orvosa a kezelési tervben részletesen, lépésről lépésre kifejti Önnek.

 

3. Kontroll

A fogpótlás behelyezése után néhány héttel tartunk egy kontroll vizsgálatot. Ha mindent rendben találunk, a továbbiakban félévente várjuk vissza kontrollra a pácienseket.

 

IV. A FOGPÓTLÁSOK ÁPOLÁSA, GONDOZÁSA 

A fogpótlások gondos ápolást, alapos tisztítást igényelnek. Mert igaz ugyan, hogy nem szuvasodnak, ám elégtelen szájhigiénia esetén könnyen begyulladhat a fogágy, az íny, illetve romlani kezdhetnek a megmaradt saját fogak. Fontos, hogy a rendszeres, félévenként kivitelezett dentálhigiéniai kezelésről se feledkezzünk el, hiszen lepedék bármilyen, a szájüregben található kemény felszínen meg tud tapadni, legyen az saját fog, fogtömés, művi pótlás!
Ha körültekintően ápoljuk szájüregünket és speciális segédeszközöket használunk, jelentősen meghosszabbíthatjuk a fogpótlás élettartamát és megtarthatjuk szájüregünk egészségét.

Koronák, hidak

Az íny széle és a fogpótlás teste közötti részbe táplálékmaradványok kerülhetnek, pangásuk kórokozók melegágya lehet. A koronák, hidak tisztítására a hagyományos fogkefe mellett ajánlott a speciálisan erre a célra kifejlesztett fogselyem, valamint a megfelelő méretű fogköztisztító kefe használata.

Műfogsor

A kivehető műfogsorokat minden étkezés után ajánlott alaposan megmosni. A műfogsort a szájból kivéve egy erre a célra kifejlesztett speciális fogkefével tisztítsuk. Fertőtlenítés céljából fogsortisztító tabletta használata ajánlatos; a belőle készült oldat eltávolítja a foltokat és a lepedékeket, baktériumölő és fertőtlenítő hatású.

 

V. MI SZÓL MELLETTE ÉS MI ELLENE…

 

 ProKontra
Hidak, koronák: • gyors, akár bő egy hét alatt elkészíthető megoldás
• szájsebészeti beavatkozást nem igényel
• a hiányzó fogak formáját, színét maximálisan visszaadja
• szükséges hozzá minimum két ép fog, ezek hiányában nem alkalmazható
• a híd két pillérének kialakításához minimálisan ugyan, de le kell csiszolni a hiány mellett álló ép fogakat is
• a híd alá könnyen ételmaradékok kerülhetnek, gyulladást, kellemetlen leheletet okozva
• a fogíny terhelésének hiányában a csont fogy, a fogíny megereszkedik, így még nagyobb rés keletkezik, ahol baktériumok tapadhatnak meg, ami különböző fertőzések melegágya
Részleges kivehető protézis: • ha az implantátum egészségügyi, anatómia, anyagi vagy egyéb okok miatt nem jöhet szóba, akkor remek, esztétikus és vállalható mennyiségű kompromisszumot igénylő alternatívát jelent. Laboratóriumainkban a fogsorok a legjobb minőségű, legmodernebb anyagokból készülnek, magas esztétikai igényeket elégítenek ki és jól zárnak, így a páciens újra teljes életet élhet, önbecsülése visszaépül
• az eljárás során nincs szájsebészeti műtét és a maradék saját fogak sem feltétlenül igényelnek előkészítést, átalakítást
• a fogíny terhelésének hiányában a foghíj alatt fogy, leépül a csont
• megszokása igényel némi időt, hiszen több helyet foglal el a szájban, mint akár a saját fogak, akár a fix pótlások
Kombinált fogpótlás:• jóval esztétikusabb és egyéb szempontokból is ideálisabb megoldás a horgonyzással rögzített kivehető fogsorhoz képest• elkészítése sok időt vesz igénybe, hiszen összetett és bonyolult fogtechnikai munkának számít
• drágább, mint kapcsos társai
Teljes műfogsor: • pénztárcabarát megoldás
• noninvazív, szájsebészeti beavatkozást nem igényel
• ha az implantátum bármilyen ok miatt kontraindikált, akkor remek, az életminőséget a fogatlansághoz képest jelentősen javító megoldás. Ez annak köszönhető, hogy laboratóriumainkban a fogsorok a legjobb minőségű, legmodernebb anyagokból készülnek, magas esztétikai igényeket elégítenek ki és jól zárnak, vagyis nem mozdulnak el sem rágás, sem beszéd, sem tüsszentés közben; így a páciens önbecsülése visszaépül, életminősége jelentősen javul
• a fogsor nem fogakhoz kapcsolódik vagy implantátumon nyugszik, hanem a szájnyálkahártyára fekszik fel, ami sokakat pszichésen zavar, elbizonytalanít, mert nem érzik maximálisan stabilnak, megbízhatónak a rögzülést
• a fogsor szájpadláson nyugvó része alá könnyen kerül ételmaradék, ami ott panghat
• a fogsor tisztítása nehézkes
• megszokása időbe telik, addig okozhat némi kényelmetlenséget
• a fogíny terhelésének hiányában a foghíj alatt fogy, sorvad a csont

 

Hiányos fogsorral nem lehet teljes, egészséges és önbizalommal teli életet élni.

Hiszen:

 • a csökkenő rágófunkció emésztési zavarokhoz vezet
 • beszéd- és hangképzési zavar alakulhat ki
 • a hiátus alatti állkapocs részben a szükséges terhelés, a rágás jelentette stimuláció hiánya miatt csontvesztés indul be
 • az érintett területeken nagyobb eséllyel alakul ki fogszuvasodás, fogágykárosodás, fertőzés, és ez további fogvesztést eredményez
 • a hézag melletti ép fogak elmozdulhatnak, megbontva ezzel a fogazat egészének egységét
 • az arc beesik, megváltoznak a vonások

 

Madenta

Hogyan ágyazhatunk meg a fogvesztésnek?

A fogvesztés vezető okai a különböző fogágybetegségek; az ezek kialakulásáért felelős kockázati tényezők alapján Ön kifejezetten veszélyeztetett, ha

 • 35 év feletti
 • férfi,
 • dohányzik,
 • cukorbeteg,
 • magas a vérnyomása,
 • rheumatoid arthritise van,
 • nem jár fogászati kontrollra,
 • és hiányos a szájhigiéniája

 

Gondolta volna?

 • Fogpótlás esetén egyetlen napot sem kell fog nélkül töltenie, hiszen az első kezelés alkalmával ideiglenes koronát, hidat, részleges vagy teljes fogsort kap.
 • A fogszuvasodás a leggyakoribb népbetegség a világon, a Föld teljes népességének 80%-át, ötmilliárd embert érint.
 • Csak minden ötödik magyar mondhatja el magáról, hogy megvan az összes foga. Az EU átlag 41 százalék, de például a skandináv országok lakóinak közel 50 százaléka rendelkezik az összes saját foggal! Mi a magunk 19%-val az utolsók vagyunk a rangsorban.
Szolgáltatás Ár
Fix pótlások, koronák és hidak
Fixed replacements, crowns and bridges
Fémkerámia korona vagy hídtag 59 900 HUF
Porcelain crown or bridge component
3D nyomtatással készülő fémkerámia korona vagy hídtag 63 900 HUF
3D printer prepared porcelain crown or bridge component
3D nyomtatással készülő hosszútávú ideiglenes korona és hídtag 27 900 HUF
3D printer prepared long-term temporary crown and bridge compartment
Teljes porcelán korona E.max 98 900 HUF
Ceramic crown E.max
Full kontúr cirkónium korona 74 900 HUF
Full contour zirconium crown
Fémmentes korona - (préskerámia korona) 89 900 HUF
Metal-free crown - (compress ceramic crown)
Biokompatibilis cirkónium korona - számítógépes CAD-CAM eljárással készül 85 900 HUF
Biocompatible zirconium crown - computer-assisted CAD-CAM process
Ideiglenes rendelői hídtag, Scutan 7 900 HUF
Scutan temporary surgical bridge component
Ideiglenes korona fogtechnikai 16 000 HUF
Temporary dental crown - laboratory
Kivehető pótlások
Removable replacements
Fémlemez 53 500 HUF
Metal plate
Frézelt váll 6 500 HUF + aranyár
Metal shoulder, interlock
Precíziós elhorgonyzó elem 53 900 HUF
Precision attachment unit (per piece)
Teljes fogsor állcsontonként 150 000 HUF
Complete denture per upper/lower jaw
Fogsor javítások, alábélelés 17 500 - 21 000 HUF
Denture repairs, underlay
Harapásemelő készülék 31 900 HUF
Bite-lifting device
Harapásemelő sín 19 000 HUF
Bite guard
Sportsín 16 500 HUF
Sport guard
Fogsor tisztítása 16 500 HUF
Denture Cleaning

Visszahívást kérek!