Fogászati kezelés kismamáknak

Segítünk megőrizni a kismamák fogainak épségét a terhesség és szoptatás időszakában is! A Madenta Fogászati Központ orvos-csapata olyan speciális fogorvosi vizsgálat csomagot dolgozott ki, amely fogászati szempontból maximális védettséget ad a 4-6. hónapban járó kismamáknak. Amennyiben Ön részt vesz egy speciális, külön a kismamák részére összeállított kezelésen, megelőzheti, hogy a terhesség és az azt követő szoptatás a szájhigiénia romlásával járjon.

Miért ajánlott a fogorvosi vizsgálat?

Közkeletű tévhit, hogy azért romlanak el a kismamák fogai, mert a terhesség során a baba felveszi az ásványi anyagokat és azok így „elfogynak” a kismama fogaiból. Bár valóban von el anyagokat a fejlődő szervezet, ezek könnyen pótolhatók, és nagymértékben csak a nyál ásványianyag-tartalma csökken, ami a fogak utánpótlásának legfőbb forrása. Helyes étrenddel és egy-két egyszerű kezeléssel ez a folyamat megakadályozható. Ha egy fogorvos időben észleli ezt az ásványianyag-fogyást, hatékonyan pótolni tudja a fogakból kivont anyagokat. Megoldás lehet például a Tooth Mousse nevű készítmény, mely egy ásványi anyagokkal dúsított tejprotein, amely rátapad a fog felszínére és folyamatosan pótolja az ásványi anyagokat. De védheti a fogait egy speciális, a fog felszínére tapadó gyógyszeres keverékkel, az ún. barázdazárással, amely észrevétlenül védi a fog felszínét.

 

Az általunk javasolt kezelések:

  • Fogkő eltávolítás az íny és a fogak épségéért
  • DIAGNOdent lézeres ásványianyag-mérés a fogakban
  • Gyógyszeres szuvasodás megelőzés (konzervatív barázdazárás)
  • Parodontális kezelés, ínyerősítés

 

Mikor javasoljuk ezt a vizsgálatot?

A vizsgálatot a terhesség 14-27. hete között, azaz a II. trimeszterben érdemes elvégeztetni.

Ennél korábban egyfelől nem lehet röntgenfelvételt készíteni, másfelől az állapotos páciens fokozott nyálkahártya érzékenysége nehezítheti a kezelést a terhesség korábbi és későbbi szakaszában.

 

 

terhesseg

Árt-e a röntgen a magzatnak?

Alapvetően igyekszünk elkerülni a röntgenfelvétel készítését. Erre hivatott többek között a DIAGNOdent kezelés is, amely lézersugárral tapogatja le a fogak felületét. Ha a röntgenkészítés elkerülhetetlen, akkor jó tudni: a fogászati röntgen, amelyet rendelőnkben használunk, olyan alacsony sugárterhelést jelent, amelyet egyébként a környezeti háttérsugárzásból kb. fél nap alatt kapunk meg. Ráadásul a röntgensugár a fejre irányul, a páciens testét – így a magzatot is – ólomköpeny védi.

 

 

A lézeres vizsgálat

Kismamáknak azért ajánljuk a lézeres vizsgálatot, mert ezzel a diagnosztikai módszerrel bizonyos esetekben kiváltható a fogászati panoráma.

 

 

Jó tudni

  • Rendelőnkben olyan korszerű fájdalomcsillapítót adunk a kismamáknak, melyek kíméletesek és hatékonyak, így nem ártanak a babának.
  • A terhesség 14. hetét követően lehet végezni röntgenfelvételt a kismamán. A fogorvosi röntgen nem jelent veszélyt a magzatra, mivel a kismama hasát ólomköpeny védi. Indokolt esetben lehet a 14. hét előtt is felvételt készíttetni, ám erről mindenképp konzultáljon szakorvosával!

  • Tudományosan kimutatták, hogy a fogágy-betegségre hajlamos kismamáknál a problémát okozó baktériumok növelik a vetélés kockázatát. Ha tudomása van arról, hogy Ön is ezzel a betegséggel küzd, mindenképpen értesítse róla fogszakorvosát, hogy időben megkapja a megfelelő kezelést.

Szolgáltatás Ár
Szájvizsgálat, állapotfelmérés, konzultáció 13 000 HUF
Oral examination, evaluation, consultation HELYETT INGYENES

Visszahívást kérek!