Fogászati héjak

Elszíneződtek fogai? Nem elégedett azok alakjával? Esetleg túl nagy rés van közöttük? Erre nyújtanak megoldást a hagyományos héjak és a mosolytervezés!

I. DEFINÍCIÓ

A fogászati héj a fogak elülső, ajak felőli felszínére helyezett rendkívül vékony (kb. fél mm) fogpótlás, ami elsődlegesen esztétikai problémák, valamint apró foghiányok, kisebb sérülések korrekcióját teszi lehetővé. Mivel a héj nem borítja be a fog minden felszínét csak az elülső felületet – valamint minimálisan az oldalsó és hátsó felszínt – ezért előkészítéskor a fog minimális preparálást (csiszolást) igényel.

 

II. KINEK JAVASOLT?

Fogai alapvetően egészségesek, de elégedetlen a látványukkal? Netán apróbb sérülések, elváltozások vannak rajtuk?

Önnek a fogászati héj nyújtja a megoldást,

 • ha nem elégedett fogai alakjával;
 • ha rés van az első fogai között;
 • ha fogai akár életmódbeli szokások, akár korábbi gyógyszeres kezelés miatt oly módon elszíneződtek, hogy fogfehérítéssel már nem orvosolható az elváltozás;
 • ha gyökérkezelt fogai elszíneződtek;
 • ha frontfogai sérültek;
 • ha fogain zománchibák fedezhetők fel;
 • ha fogait túl aprónak, rövidnek találja;
 • ha – kisebb formai hibák, helyzeti rendellenességek miatt – fogai esztétikai korrekcióra szorulnak, amihez nem szükséges a fogszabályozó kezelés;
 • ha fiatalosabb, üdébb mosolyra vágyik…

 

 

III. BŐVEBBEN A HÉJAKRÓL

A héjak készülhetnek kompozitból vagy porcelánból.

DIREKT/KOMPOZIT HÉJAK: A kompozit héj esztétikus, fényre kötő, fehér színű tömőanyagból készül. Direkt héj esetében nincs szükség lenyomatvételre és fogtechnikusi munkára, mert a héjat a fogszakorvos a rendelőben el tudja készíteni, természetesen mindig egyénre szabottan.

INDIREKT/PORCELÁN HÉJAK: Az indirekt héjak elkészítéséhez fogtechnikai munkára is szüksége van, elnevezésük is innen ered. A frontfogakra vékony porcelán (kerámia) héj kerül, melynek színe és áttetszősége megegyezik a saját fogakéval. A laboratóriumi körülményeknek köszönhetően a kerámia héj jóval egységesebb megjelenésű, mint a direkt héj, és pontosabb is, így az eljárás alkalmazásával természetes hatású fogsorra tehetünk szert. A kerámia héj fémmentes és hipoallergén.

 

E-max préskerámia – a héjkerámiák non plus ultrája

Egyre több páciensben merül fel az igény, hogy a lehető legmagasabb színvonalon javítana fogai esztétikáján. Az E.Max erre az igényre ad választ!
Ezzel a kontaktlencséhez hasonló vékonyságú porcelán héjjal esztétikailag kifogástalan mosolyt kapunk. Az E.Max héj szilárd, minőségi alapanyagból készül; jelenleg ez a legerősebb szájban alkalmazott fogászati kerámia, így hosszú távra nyújt tartós megoldást. Az E.Max kerámia héj másik remek tulajdonsága, hogy megjelenésében teljesen élethű, nem különböztethető meg a természetes fogaktól. Teljesen fémmentes és hipoallergén.
A fogak minimális csiszolása általában az E.Max esetében sem kerülhető el.

Az E.max egy új, innovatív, kizárólag kerámia alapú anyag. A vékony héjaktól a koronákon át a hosszú hidakig minden eljáráshoz alkalmazható, amihez a más típusú préskerámiák. Extrém terhelésbíró tulajdonságú, magas esztétikájú anyag, mely egyaránt elérhető a hagyományos préseléses és a CAD/CAM technológiához is.

Amikor azt mondjuk, hogy a fogakat csak minimálisan kell lecsiszolni, az nem üres ígéret vagy ügyes marketingfogás: az eljárás során valóban csak minimális preparálás történik a fogak méretének ideális kialakításához

 

IV. A KEZELÉS MENETE

1. Konzultáció:

Fogorvosunk felméri a páciens fogainak aktuális állapotát, illetve azt, hogy az adott problémára valóban megoldást jelenthetnek-e a héjak (pl. bizonyos harapási hibák esetében a korona, esetleg a fogszabályozás nyújt megoldást).

2. Fogtisztítás:

A beavatkozás előtt a fogak alapos és professzionális tisztításáról a dentálhigiénikusunk gondoskodik. Sokan döntenek úgy, hogy a fogak fehérítését is elvégeztetik, hiszen így a héjak színe már a fehérített fogszínhez választható ki.

3. A kezelés:

Direkt héjak esetében: A direkt héjat a fogorvos egy ülésben készíti el a rendelőben. A kezelés a fog tisztításával és előkészítésével, illetve a megfelelő tömőanyag-színek kiválasztásával kezdődik. Az anyagok speciális rétegezési technikával kerülnek a fogfelszínre. A kialakult fogfedő réteget az orvos fényesre polírozza, hogy az élethű legyen.

Indirekt héjak esetében: Az indirekt héj elkészítése általában két ülésben történik. Első alkalommal a fog látható, elülső felszínének megmunkálására van szükség, az előkészítés során orvosaink kb. 0.5 mm fogszövetet távolítanak el a fog legkülső (zománc) rétegéből. Az eljárás természetesen helyi érzéstelenítés alkalmazásával történik, teljesen fájdalommentesen. Ezután a kezelőorvos precíziós lenyomatot vesz az előkészített fogsorról, majd a pácienssel közösen kiválasztja a leendő kerámia héjak minden jellemzőjét, így azok színárnyalatát, alakját és karakterét.* A végleges héjakat a fogtechnikus készíti el laboratóriumi körülmények között. A két ülés között időszakra (3-4 munkanap) a fogorvos ideiglenes héjakkal látja el a fogakat a zavartalan mindennapok és a fogérzékenység okozta kellemetlenségek elkerülése érdekében. Második alkalommal az elkészült porcelán lemezkék próbája és ragasztása történik. A héjakat a fogorvos speciális ragasztóanyag segítségével, egyesével ragasztja fel. A kezelés a fogak polírozásával, valamint mindennapos ápolásuk ismertetésével fejeződik be.

*Tipp: Az esztétikailag kifogástalan végeredmény érdekében érdemes a tervezéshez komoly támpontot adó wax-up és a mock-up módszerek adta előnyöket kihasználni. A konzultáció során szakorvosaink erről a lehetőségről is részletesen tájékoztatják a pácienseket.

 

V. A HÉJAK ÁPOLÁSA, GONDOZÁSA

A fogászati héjak élettartama megfelelő szájhigiénia mellett általában 3-10 év (direkt héj: 3-5, indirekt héj: akár 10 év).
Tisztításukhoz puha sörtéjű fogkefe és a fogzománchoz kíméletes fogkrém ajánlott. Fogmosáskor a fogközök tisztítására fordítsunk kiemelt figyelmet, de javasolt a szájzuhany alkalmazása is. Fontos, hogy az íny egészséges állapota fennmaradjon, mert a gyulladás miatt visszahúzódó fogíny esetében láthatóvá válik a héj és a fog találkozási pontja. Ilyen esetben általában új héj készítésére van szükség.
A vékony lemezkék csak a fog elülső felszínét borítják, vagyis a fog belső felülete ugyanúgy szuvasodhat, ezért annak ápolására is érdemes kiemelt figyelmet fordítani és rendszeresen ellenőriztetni a fogorvosunkkal.

Erre is érdemes odafigyelni!

A vékony héjak sérülékenyek, könnyen megrepednek, lepattannak, ezért kerüljük a rossz szokásokon alapuló extrém mechanikai hatásokat, mint pl. a körömrágás, ceruzavégrágás, pisztáciatörés foggal.
A héjak a hőhatásokra is érzékenyek, például a hirtelen hőmérsékletváltozásra, amikor forró és hideg hatás egyszerre vagy nagyon rövid időn belül éri, illetve a csak nagyon forró étel, ital is megpattinthatja.
A sérült indirekt fogászati héj nem javítható, cserélni kell.

 

VI. HOGYAN HAT AZ ÉLETMINŐSÉGRE?

A direkt héj a leggyorsabb válasz az elszíneződött, a kedvezőtlen alakú vagy réses fogakra.
Direkt héjjal a megújult mosoly egy ülésben elérhető!

Az indirekt héj a legmagasabb esztétikai igényeknek is megfelelő és tartós válasz az elszíneződött, a kedvezőtlen alakú vagy réses fogakra.
Indirekt héjjal a tökéletes mosoly két ülésben, akár 1 hét leforgása alatt elérhető!

 

Direkt vagy indirekt?

Mi szól a direkt héjak mellett?

 • A direkt héj-megoldás egyetlen fogászati ülést igényel, márpedig sokaknak az azonnali eredmény a legfontosabb.
 • A direkt héj bármikor lecserélhető indirekt kerámia héjra.
 • A direkt héj megváltoztatható, pl. színkorrekció végezhető rajta, valamint sérülés esetén a rendelőben javítható.
 • A direkt héj árfekvése kedvezőbb (ám mivel élettartama rövidebb, mint a porceláné, ezért hosszú távra számolva ez az állítás már nem állja meg a helyét).

Mi szól az indirekt héjak mellett?

 • Az indirekt héjak végleges formája – éppen a laboratóriumi körülmények miatt – pontosabban tervezhető.
 • A direkt héjak egy idő után elszíneződnek, az indirekt héjak sokkal inkább tartják a színüket.
 • Az indirekt héj – porcelán anyagának köszönhetően – jóval homogénebb megjelenésű, mint a kompozit héjak, vagyis még azoknál is magasabb szintű esztétikai hatást érhető el velük.
 • Az indirekt héj fémmentes és hipoallergén.
 • A direkt héj élettartama rövidebb; nem véletlen, hogy a direkt héjakat inkább hosszú távú ideiglenes megoldásként használjuk, míg a végleges protetikai eredmény érdekében az indirekt porcelán héjakat alkalmazzuk.

 

Mikor nem megoldás a héj?

 • Ha az elülső fogak oly mértékben károsodtak, hogy az már a rágást is korlátozza (ilyenkor a korona alkalmazását ajánljuk).
 • Nagy tömések esetén.
 • Hiányos szájhigiénia esetén.
 • Erős éjszakai fogcsikorgatáskor.
 • Bizonyos harapási rendellenességek meglétekor.
 • Gyulladt íny vagy fogágy esetében, hiszen ekkor először magát a gyulladást kell kezelni.
 • Ha a páciens olyan sportot űz, amelyhez fogvédő sínt használ, illetve, ha valamilyen fúvós hangszeren játszik – ilyen esetekben a héjak csak korlátozott keretek között alkalmazhatók.
 • Jelentős esztétikai eltérések – pl. túl nagy rés, erős elszíneződés, elszürkült gyökérkezelt fog – esetén sem nyújt megoldást a héj. Ilyenkor koronát kell alkalmaznunk.

 

Jó tudni!

 • A veneer ige jelentése: burkol, leplez, takargat. Használják konkrét és átvitt értelemben is.
 • A lenyomatvétel során semmilyen fájdalommal nem találkoznak a pácienseink. A foghéj felhelyezése során maximum kellemetlen érzés, átmeneti érzékenység léphet fel, de ezt helyi érzéstelenítéssel könnyen kezelik fogszakorvosaink.
 • Foghéjat több esetben is ajánlott használni: általában a frontfogak esztétikai kezelésére pl. szuvasodás, zománchiba és formai hibák (méret, forma, fogak közti rés) esetén. A fogszín megváltoztatására is kedvelt módszer, de ha két árnyalatnál többet kell módosítani, akkor már a koronát alkalmazzuk. Amikor fogfehérítéssel már nem lehet elérni a kívánt fogszínt, szakorvosunk akkor is felajánlja a foghéj alkalmazását. Bizonyos esetekben alkalmazásukkal akár a fogszabályozáshoz hasonló eredményt is elérhetünk velük, lényegesen rövidebb idő alatt.

 

Szolgáltatás Ár
Préskerámia héj 89 900 HUF
Pressed ceramic veneer
Kompozit héj - direkt 47 900 HUF
Composite veneer - direct
Kompozit héj - indirekt 53 900 HUF
Composite veneer - indirect
E.max kerámia héj 94 900 HUF
E.max ceramic veneer

Visszahívást kérek!