Fogtömések

A fogszuvasodás igen kellemetlen tüneteket okozhat: fájdalommal, gyulladással, legsúlyosabb esetben akár a szuvas fog elvesztésével is járhat. Sok esetben a szuvasodás nem észlelhető, ezért fontos, hogy rendszeresen járjon fogászati ellenőrzésekre – így az elváltozás gyakran visszafordítható!

Fogtömések – kis és nagy mértékű szuvasodásnál

A fogszuvasodást savképző baktériumok okozzák azáltal, hogy bizonyos szénhidrátokat lebontanak. Ilyen például a cukor, fruktóz, glükóz, stb. Ezekből az anyagokból a baktériumok melléktermékként savat képeznek, mely károsítja az alacsony pH-ra érzékeny fogfelszínt. Ez az elváltozás eleinte egy visszafordítható folyamat, amely egy idő után tovább terjedhet, és visszafordíthatatlan roncsolódást idéz elő. A fogszuvasodás mértékétől függően különböző eljárások léteznek a fog funkcionális, esztétikai és morfológiai helyreállítására. A fogtöméssel tulajdonképpen a szuvasodás által okozott foganyag vesztést állítjuk helyre. A szuvas területek eltávolítását követően a fog koronájának anatómiai formáját tömőanyag segítségével állítjuk helyre.

Túl nagy hiányok esetén viszont nem lehet töméssel helyreállítani a fog struktúráját, ilyenkor úgynevezett fogművek készítéséhez kell folyamodni, inlayt vagy onlayt készítünk, melyeket lenyomat alapján a fogtechnikai laboratóriumunk állít elő. Ezek anyaga lehet műanyag, kerámia, nemesfém.

 

Mi az Inlay?

Az inlay, más szóval betét igen tartós és esztétikus tömésfajta, amely a hiányzó fogszövetet pótolja, helyreállítva annak anatómiai formáját, rágóképességét, funkcióját. Az elérhető betét típusok tekintetében – a funkcionális és esztétikai igényeket, valamint az anyagi lehetőségeket figyelembe véve – számtalan megoldás kínálkozik. Nagy előnye, hogy alkalmazásával a megmaradt fogmennyiség megmenthető, megtartható, továbbá az, hogy alkalmazásával élethűen utánozható bármilyen fog színárnyalata, egyéni színezettsége, így mosolya természetessé, harmonikussá válik. Az általunk alkalmazott esztétikus betétek minősége kiemelkedő, rágóstabilitásuk hosszú távra kínál megoldást.

 

A betét elkészítéséhez két alkalom szükséges;

 • Első alkalommal az előkészítés és lenyomatvétel történik, ami a fogtechnikushoz kerül. A betét többnyire egy hét alatt elkészül; ez idő alatt a fogba ideiglenes tömés kerül.
 • Második találkozáskor az orvos speciális ragasztóval beragasztja a fogszínű betétet, mely tökéletesen illeszkedik a preparált üregbe.

 

Mikor célszerű alkalmazni?

 • Amikor a fogszuvasodás a fogfelszín két vagy több részére kiterjedt.
 • Az eltávolításra kerülő tömés melletti szuvasodás érinti a fog egy vagy két, a szomszédos foggal érintkező felszínét.
 • Régi, nagy kiterjedésű amalgám tömés helyettesítésére, vagy a csücskök pótlására.
 • Gyökérkezelt fogak fedésére.
 • Esztétikai okok miatt (a rágófog elszíneződött, a fog struktúrája veleszületetten hibás), ha a fog alakilag nem megfelelő, illetve rágófunkciója nem kielégítő.

 

A betétek sokféleségével várjuk!

Az általunk alkalmazott betétek magas esztétikai igényeket elégítenek ki. A megerősített kompozitból (Belle Glass, Gradia) és kerámiából (préselt kerámia, Empress) készülő inlayek élettartama igen magas: 8-12 évre biztosítanak megoldást pácienseinknek. A látható oldalzónában, rágófogak esetén is kitűnő megoldás a hiányzó fogrész kiegészítésére, a fogak esztétikus szépítésére, fogak pótlására.

 

Jó tudni

 • Nem ritka, hogy a fog felszínén csak egy aprócska „komolytalan” lyuk látszik, de valójában a fog belsejében már kiterjedt roncsolódás áll fenn. A még láthatatlan fogszuvasodásnak is vannak tünetei: érzékenység, fájdalom, kellemetlen szájszag. Ezen panaszok esetén is fogorvoshoz kell fordulni, hogy időben elvégezhető legyen a beavatkozás.
 • A fogtömés megakadályozza a fogak további romlását és azt, hogy a szuvasodás tovább terjedjen a szomszédos fogakra.
 • A fogak roncsolódásáért, tehát a szuvasodásért is a rossz táplálkozás a felelős, a répacukor és a fehér pékáruk fogyasztása például kifejezetten roncsolja a fogakat.
 • A megfelelő vitaminok és ásványi anyagok bevitelével fogaink erősíthetők: a legfontosabb anyagok a kalcium és a foszfor.
 • Fogtömésre fizikai sérülés miatt is szükség lehet: a kopást és a letöredezést is ezzel a kezelik.
 • Ha elszíneződést, szuvasodást, repedezettséget fedez fel a fogfelszínen, esetleg egy darab letört a fogából, továbbá érzékenység és fogfájás áll fenn, forduljon fogorvoshoz, hiszen ezek a tünetek fogtömést igényelhetnek!
 • A fog és a fogtömés kémiai kötésben állnak egymással, ezáltal a tömés tartós marad.

 

Dentálhigiénia, fogkő-eltávolítás

I. A fogkő első jelei és következményei

A fogkő nem csupán esztétikai problémákat okoz. Megjelenésével a száj íze rosszá, a lehelet kellemetlenné válik, a fogíny begyullad. Az egészséges rózsaszínű helyett sötétvörössé, duzzadttá váló íny eleinte fogmosáskor, később étkezéskor, súlyos esetben pedig már spontán módon is vérezhet.

Ha a fogkövet nem távolítjuk el, a gyulladás krónikussá válik, aminek következtében az íny lassan visszahúzódik, elsorvad, a fogak meglazulnak, mozogni kezdenek, végül kihullanak.

 

II. A fogkő-eltávolítás menete

A fogkő eltávolítása csak rendelői körülmények között, professzionális fogászati eszközökkel lehetséges, mindenképpen dentálhigiénikus szakember feladata!

Rendelőnkben a következők tartoznak az egy órás dentálhigiéniai kezelésbe: állapotfelmérés, ultrahangos fogkő-eltávolítás, Prophyflex homokgyöngy kezelés, polírozás és egyénre szabott tanácsadás.

 

1. fázis: Állapotfelmérés

A dentálhigiénikusok előtt nincs titok, a fogak állapota sok mindent elárul. Ha valaki erős kávé- vagy teafogyasztó, esetleg cigarettázik vagy épp a vörösbor a kedvence, ez mind-mind nyomot hagy. Az étkezési szokásokon túl a páciens szájápolási rutinjáról is „mesélnek” a fogak. Minden látszik: milyen technikával, mennyire alaposan mos fogat, tisztítja-e a fogközöket, és melyek azok a zugok, ahova – lustaságból, figyelmetlenségből – már nem megy be kefével.

És bár a kielégítő szájhigiénia mellett jóval kevesebb lepedék alakul ki, nem árt tisztában lenni azzal, hogy a fogkő képződése nem csak a dentálhigiéniai szokásoktól függ, hanem például a nyál összetételétől is. Valaki öröklötten hozza azt a baktériumflórát, ami jobban hajlamosít a fogkövesedésre.

 

2. fázis: Ultrahangos fogkő-eltávolítás

Szükség esetén zsibbasztó hatású érzéstelenítő géllel kenjük be az ínyt, illetve – nagyfokú érzékenység esetén – akár helyi érzéstelenítésben is elvégezhetjük az eljárást. (Ilyenkor általában két ülésre van szükség, mivel a teljes száj elérzéstelenítésére egy alkalommal nincs lehetőség.) Ultrahangos készülékkel eltávolítjuk a fogak felszínére rakódott dentális plakkot, valamint a megkövesedett lepedéket, a fogkövet, ami a baktériumok melegágya. Ez az eszköz, az ún. depurátor apró ultrahanglökésekkel leválasztja a fogkövet a fog felszínéről, miközben vízsugárral hűti a fogakat. A speciális frekvenciájú ultrahang csak a fogkőre veszélyes, a fogzománcra nem.

A depurálás ideje a fogkő mennyiségétől függ: általában 15-20 perc alatt megvan, ám nagyon elhanyagolt fogak esetében előfordul, hogy egy órán át csak az ultrahanggal dolgozunk. Ilyenkor szükség van egy második találkozóra, mert a fogak hűtésére szolgáló vízsugár ellenére is, az ínyt megviseli a hosszú kezelés, érzékennyé válik, ödémásodik; arról nem beszélve, hogy a vérzés miatt nem belátható a terület. De ha valaki rendszeresen aláveti magát a professzionális fogtisztításnak, nem fajulhat idáig a helyzet.

Az ultrahanggal történő kezelés elvileg nem fájdalmas, ám egyéni eltérések lehetnek e kérdésben, a fogak, a fognyak érzékenységétől, a lerakódott fogkő mennyiségétől, valamint az íny állapotától függően – a gyulladt íny nyilvánvalóan érzékenyebb.

 

3. fázis: A fogközök tisztítása

Következő lépésként egy fém polírozócsíkkal, ami leginkább egy vékony smirglihez hasonlítható, a frontfogak közül eltávolítjuk a maradék apró fogköveket.

 

4. fázis: Prophyflex homokgyöngy kezelés

A homokgyöngy kezelés lényege, hogy sűrített levegő, víz, valamint speciális mészpor és ásványi sók segítségével távolítjuk el a fogak felszínén maradt, szemnek láthatatlan baktériumokat, illetve az évek alatt felgyülemlett színezéket, amelyet a kávé, fekete tea, cigaretta, vagy a feldolgozott élelmiszerekben előforduló nagy mennyiségű mesterséges színezőanyag okoz. Az eljárás legnagyobb érdeme, hogy a legapróbb, a szemnek láthatatlan fogköveket is lefújja, ezért nem csak fehérebb, de sokkal simább is lesz a fogfelszín, ami azért fontos, mert a sima felszínen a káros baktériumok jóval nehezebben telepednek meg újra. Mivel a fogkő sárgásbarna elszíneződést okoz a fogakon, így a Prophyflex homokfúvó segít visszanyerni a fogak természetes színét. A finom szemcsék csak a baktériumokkal és az apró fogkövekkel kíméletlenek, a fogzománccal nagyon is kíméletesek, nem sértik fel azt.

Bár a polírozópor az egészségre nem káros, se a bőrre szállva, se lenyelve nem okoz problémát, mégis, kényelmi okok miatt ennél a lépésnél maszkot és védőszemüveget adunk a páciensre.

 

5. fázis: Polírozás

A homokgyöngy kezelés után puha sörtéjű kefével és polírozópasztával átdörzsöljük a fogakat, speciális védőréteget képezve ezzel azok felszínén. Olyan ez, mint egy alapos fogmosás víz nélkül.

Tapasztalatunk szerint ezt szeretik a páciensek, egyrészt, mert a polírozás már a kezelés végét jelzi, másrészt, mert a paszta – ellentétben az inkább semleges ízű kalcium-karbonát mészporral – ízre is finom. Igény szerint fluorid- vagy mentolmentes változatot használunk.

 

6. fázis: Tanácsadás

Mielőtt útjára bocsátjuk, személyre szabott hasznos tanácsokkal látjuk el Önt.

Hogyan tarthatja fent minél hosszabb időn át a kezeléssel kapott eredményt? (A titok amúgy egyszerű: rendszeres és alapos fogmosás, a fogközök napi tisztítása, a kávé, fekete tea, cigaretta fogyasztásának mérséklése, még inkább teljes elhagyása.) Mennyire hatékonyak fogmosási szokásai? Vajon a fogainak ideális fogkrémet használja? Mi az Önnek megfelelő fogköztisztító eszköz: a fogselyem, az üvegmosó kefére emlékeztető fogköztisztító kefe vagy az új favorit, a szilikon felületű fogköztisztító? Használjon-e, és ha igen, hogyan, szájzuhanyt? A tanácsadás során minden fontos kérdést érintünk.

 

7. fázis: A páciens mosolya

Hogy mit fog tapasztalni a kezelés utáni pillanatokban? Hadd idézzük egy rendszeresen visszatérő páciensünket!

„Egyrészt elképesztően simává válik a fogfelszín, ezt érzem, ahogy végigfuttatom rajta a nyelvemet. Másrészt nem egy fogsorként, hanem külön-külön érzem a fogaimat, mert kikerült közülük a lerakódott, kemény lepedékréteg. Csodálatos, mintha az egész szám felfrissült, fellélegzett volna a dentálhigiéniai kezelés eredményeként!”

 

III. Mi vár Önre a fogkő-eltávolítás után?

Előfordul, hogy a kezelés után az íny érzékennyé válik, kissé megduzzad. Ez teljesen normális, különösen gyulladás esetén. Ha a tünetek egy héten túl is fennállnak, konzultáljon dentálhigiénikusával vagy kezelőorvosával! Nem ritka a fogak hidegérzékenysége, ami a mélytisztítás miatt jelentkezik és néhány napon belül elmúlik. Addig érdemes kifejezetten érzékeny fogakra való fogkrémet használnunk.

 

IV. Hosszabb távon megfontolandó tanácsok

 • Ügyeljen az alapos, rendszeres és megfelelően kivitelezett szájápolásra!
 • A fogkő képződésének üteme egyénfüggő, sok tényező befolyásolja. Az egyéni sajátosságok figyelembevételével félévente/évente (kirívó esetben háromhavonta) keresse fel dentálhigiénikusát fogkő-eltávolításra, polírozásra.

 

Jó tudni!

 • A fogkő a lerakódott, majd a későbbiek során kikristályosodott, elmeszesedett szennyeződés a fogakon.
 • A fogkő az íny alatt és az íny fölött is kialakulhat. Az íny fölötti (szupragingivális) fogkő elsősorban azokon a fogfelszíneken jelenik meg, melyek a nyálmirigyek kivezető nyílásához közel helyezkednek el, például a nyelv alatt található nagy nyálmirigy miatt az alsó frontfogak belső, nyelv felőli felületén. Színe sárgásbarna, gyorsan kialakul, a fogak felületéhez közepes erősséggel tapad. Az íny alatt elhelyezkedő (szubgingivális) fogkő a fogínytasakokban lassan képződik, a fogakhoz erősen rögzül, színe a sötétbarnától a feketéig terjedhet.
 • A fogkő és a baktériumok irritálják az ínyt, így gyakran okoznak fogínygyulladást, ennek első jele az ínyvérzés.
 • A fogkő eltávolításával megelőzhető a fogak elvesztése is.
 • A fogkő okozta gyulladás kihat a teljes szervezetre, meggyengítheti az immunrendszert is, kellemetlen tüneteket, panaszokat okozhat, mint a hajhullás, ízületi bántalmak, bőrproblémák; következményeként olykor súlyos betegségek is kialakulnak.
 • Azt, hogy milyen gyakran kell eltávolítani a fogkövet, több dolog befolyásolja: elsősorban, hogy milyen tempóban képződik. Ez függ a genetikától, a nyál összetételétől, a fogtisztítás módszerétől és gyakoriságától, egyéni rossz szokásoktól (dohányzás, nem megfelelő táplálkozás, stb.). Minél több provokáló tényező fordul elő az ember életében, annál nagyobb esélye van a fogkő gyors kialakulásának.
 • A fogkő képződését a genetikai adottságokon, egyéni rossz szokásokon, a nem megfelelő szájhigiénián túl befolyásolja a szabálytalan fogsor, a rossz fogtömés vagy a rosszul illeszkedő koronák.
 • Helyes és egészséges étrend fenntartásával, megfelelő technikával végzett fogmosással, továbbá rendszeres professzionális fogtisztítással a dentális plakk kialakulása, így a fogkő képződése megelőzhető, legalábbis a minimálisra szorítható. Minél kevesebb a fogkő, annál gyorsabb és fájdalommentesebb a dentálhigiéniai kezelés.
 • Mint helyileg ható endogén tényező, a nyál befolyásolhatja a fogkőképződésre való hajlamot. Ugyanígy, a nyálnak jelentős szerepe van a fogszuvasodás keletkezésében, illetve kialakulásának megakadályozásában. A szénhidrátbontásban részt vevő nyálenzimek például elősegítik a fogszuvasodás kialakulását. A bevitt szénhidrátok mennyisége, összetétele, állaga, a szénhidrátfogyasztás gyakorisága, illetve az étkezést követő szájápolás (vagy annak elmaradása) döntően meghatározza fogaink állapotát.
 • Étkezési szokásaink és a fogsorunk, ínyünk állapota szorosan összefügg és kölcsönösen hat egymásra. A már gyermekkorban kialakított kiegyensúlyozott táplálkozás nagyban hozzájárul a fogsor egészségének fenntartásához. Megfordítva, csak az egészséges, erős fogazat biztosítja hosszú távon a magas biológiai értékű tápanyagok sokféleségének bevitelét, ami a szervezet általános állapotát döntően meghatározza.