Fogtömések

A fogszuvasodás igen kellemetlen tüneteket okozhat: fájdalommal, gyulladással, legsúlyosabb esetben akár a szuvas fog elvesztésével is járhat. Sok esetben a szuvasodás nem észlelhető, ezért fontos, hogy rendszeresen járjon fogászati ellenőrzésekre – így az elváltozás gyakran visszafordítható!

Fogtömések – kis és nagy mértékű szuvasodásnál

A fogszuvasodást savképző baktériumok okozzák azáltal, hogy bizonyos szénhidrátokat lebontanak. Ilyen például a cukor, fruktóz, glükóz, stb. Ezekből az anyagokból a baktériumok melléktermékként savat képeznek, mely károsítja az alacsony pH-ra érzékeny fogfelszínt. Ez az elváltozás eleinte egy visszafordítható folyamat, amely egy idő után tovább terjedhet, és visszafordíthatatlan roncsolódást idéz elő. A fogszuvasodás mértékétől függően különböző eljárások léteznek a fog funkcionális, esztétikai és morfológiai helyreállítására. A fogtöméssel tulajdonképpen a szuvasodás által okozott foganyag vesztést állítjuk helyre. A szuvas területek eltávolítását követően a fog koronájának anatómiai formáját tömőanyag segítségével állítjuk helyre.

Túl nagy hiányok esetén viszont nem lehet töméssel helyreállítani a fog struktúráját, ilyenkor úgynevezett fogművek készítéséhez kell folyamodni, inlayt vagy onlayt készítünk, melyeket lenyomat alapján a fogtechnikai laboratóriumunk állít elő. Ezek anyaga lehet műanyag, kerámia, nemesfém.

 

Mi az Inlay?

Az inlay, más szóval betét igen tartós és esztétikus tömésfajta, amely a hiányzó fogszövetet pótolja, helyreállítva annak anatómiai formáját, rágóképességét, funkcióját. Az elérhető betét típusok tekintetében – a funkcionális és esztétikai igényeket, valamint az anyagi lehetőségeket figyelembe véve – számtalan megoldás kínálkozik. Nagy előnye, hogy alkalmazásával a megmaradt fogmennyiség megmenthető, megtartható, továbbá az, hogy alkalmazásával élethűen utánozható bármilyen fog színárnyalata, egyéni színezettsége, így mosolya természetessé, harmonikussá válik. Az általunk alkalmazott esztétikus betétek minősége kiemelkedő, rágóstabilitásuk hosszú távra kínál megoldást.

 

A betét elkészítéséhez két alkalom szükséges;

 • Első alkalommal az előkészítés és lenyomatvétel történik, ami a fogtechnikushoz kerül. A betét többnyire egy hét alatt elkészül; ez idő alatt a fogba ideiglenes tömés kerül.
 • Második találkozáskor az orvos speciális ragasztóval beragasztja a fogszínű betétet, mely tökéletesen illeszkedik a preparált üregbe.

 

Mikor célszerű alkalmazni?

 • Amikor a fogszuvasodás a fogfelszín két vagy több részére kiterjedt.
 • Az eltávolításra kerülő tömés melletti szuvasodás érinti a fog egy vagy két, a szomszédos foggal érintkező felszínét.
 • Régi, nagy kiterjedésű amalgám tömés helyettesítésére, vagy a csücskök pótlására.
 • Gyökérkezelt fogak fedésére.
 • Esztétikai okok miatt (a rágófog elszíneződött, a fog struktúrája veleszületetten hibás), ha a fog alakilag nem megfelelő, illetve rágófunkciója nem kielégítő.

 

A betétek sokféleségével várjuk!

Az általunk alkalmazott betétek magas esztétikai igényeket elégítenek ki. A megerősített kompozitból (Belle Glass, Gradia) és kerámiából (préselt kerámia, Empress) készülő inlayek élettartama igen magas: 8-12 évre biztosítanak megoldást pácienseinknek. A látható oldalzónában, rágófogak esetén is kitűnő megoldás a hiányzó fogrész kiegészítésére, a fogak esztétikus szépítésére, fogak pótlására.

 

Jó tudni

 • Nem ritka, hogy a fog felszínén csak egy aprócska „komolytalan” lyuk látszik, de valójában a fog belsejében már kiterjedt roncsolódás áll fenn. A még láthatatlan fogszuvasodásnak is vannak tünetei: érzékenység, fájdalom, kellemetlen szájszag. Ezen panaszok esetén is fogorvoshoz kell fordulni, hogy időben elvégezhető legyen a beavatkozás.
 • A fogtömés megakadályozza a fogak további romlását és azt, hogy a szuvasodás tovább terjedjen a szomszédos fogakra.
 • A fogak roncsolódásáért, tehát a szuvasodásért is a rossz táplálkozás a felelős, a répacukor és a fehér pékáruk fogyasztása például kifejezetten roncsolja a fogakat.
 • A megfelelő vitaminok és ásványi anyagok bevitelével fogaink erősíthetők: a legfontosabb anyagok a kalcium és a foszfor.
 • Fogtömésre fizikai sérülés miatt is szükség lehet: a kopást és a letöredezést is ezzel a kezelik.
 • Ha elszíneződést, szuvasodást, repedezettséget fedez fel a fogfelszínen, esetleg egy darab letört a fogából, továbbá érzékenység és fogfájás áll fenn, forduljon fogorvoshoz, hiszen ezek a tünetek fogtömést igényelhetnek!
 • A fog és a fogtömés kémiai kötésben állnak egymással, ezáltal a tömés tartós marad.

 

Fogfehérítés

A nyugati világ embere számára napjainkban a kifejezetten világos, sőt fehér fogazat a vonzó. A hófehéren csillogó fogsor  egészséget, ápoltságot, igényességet tükröz, fiatalosabbá tesz. Ezzel szemben az elszíneződött fogak kedvezőtlen benyomást, az ápolatlanság érzetét keltik. Az esztétikailag kifogásolható fogazat nem csak megítélésünket rontja, de a saját magunkról alkotott képet is torzítja. A fogazat állapota tehát egyszerre tükrözi a személyiséget, és hat arra vissza.
Szerencsére a ragyogóan fehér fogak, a mai modern fogászati eszközöknek és technológiáknak hála, szinte bármikor és bárki számára elérhetők!

 

I. FEHÉREBB FOGAK? IGEN!

A modern fogfehérítési technikákkal hatékonyan, fájdalommentesen és rövid idő alatt érhető el a ragyogó mosoly – legyen szó akár otthoni, akár professzionális rendelői fehérítésről. A fogfehérítéssel nem kezelhető elszíneződések korrigálására is többféle módszer áll a fogorvosok rendelkezésére, például héjak, cirkon korona, stb.

 

A „hollywoodi sztármosoly” már régóta nem csupán a filmcsillagok és modellek kiváltsága! :))

 

II. MITŐL FÜGG A FOGSZÍN?

 • Fontos tényező a genetika, hiszen a fog eredeti színe függ a zománc vastagságától és a fogak alakjától, ezek a jellemzők pedig öröklődnek.
 • A zománc az életkor előrehaladtával egyre vékonyodik, ezzel párhuzamosan a fog sötétebbé válik.
 • A fogszínt befolyásolja a koronarészt képező szövetek elhelyezkedése és vastagsága. Ez nem csupán egyénenként, de foganként, sőt egy fogon belül is más és más (a metszők általában világosabbak a szemfogaknál, a fognyaki rész sötétebb, mint a fog többi része).
 • A fog bármely szövetében bekövetkező szerkezeti változás módosítja a fog fényáteresztő képessége, és ez szintén hatással van a színre.
 • Befolyásolja étrendünk, hiszen a színes vagy ételszínezékkel színezett ételek, italok sokat rontanak a fogszínen.
 • A hosszú ideig tartó, rendszeres cigarettázás, pipázás következtében a fogfelszín sárgásbarna vagy szürkés árnyalatúvá válik.
 • Bizonyos gyógyszerek szedése elszíneződést okoz („tetracyklines elszíneződés”).
 • Gyakran elszíneződnek a gyökérkezelt fogak is.

 

III. MIKOR JAVASOLT?

A fogfehérítést legtöbbször kozmetikai céllal használjuk, a mosoly esztétikai javítása érdekében.

Szakmai szempontból a fogpótló eljárások előtt is kifejezetten indokolt lehet alkalmazása, hiszen a tömések, fogpótlások (korona, héj, híd stb.) színét szerencsésebb egy fehérítéssel javított fogsorhoz igazítani.

Sok esetben a fogszabályozás záró kezeléseként is javaslunk professzionális fogtisztítást és fogfehérítést az amúgy is látványos eredmény még szebbé tétele érdekében.

 

Az optimális szín meghatározásakor, a természetes hatás érdekében több tényezőt is figyelembe kell vennünk, például a páciens életkorát, bőr- és hajszínét.

 

IV. MIKOR NEM AJÁNLOTT?

Kizáró ok a fehérítés során használt bármely anyaggal (hidrogén-peroxid, karbamid-peroxid, stb.) szembeni allergia.

 • Nem kezeljük a melanómával rendelkező pácienseket.
 • Kontraindikációt jelenthet a túlzott fogérzékenység, az erősen kopott fogazat és fognyak, illetve ha a fogakon mikrorepedések vannak.
 • Bár nincsenek arra nézve adatok, hogy várandós nőknél bármilyen gondot okozna a fehérítés, de a termékeket gyártó cégek a terhességet, valamint a szoptatás időszakát ellenjavallatként írják.
 • UV fényre érzékeny páciensek esetében, illetve azoknál, akik fényérzékenységet okozó gyógyszert szednek, csak az otthoni fehérítés jöhet szóba.
 • És bár a kezelés nem korhatáros, tinédzser korban mégsem ajánlott elvégeztetni, mert a fogazat ekkor még jelentős változásokon mehet keresztül.

 

V. A KEZELÉS MENETE:

Az eljárást mindenképpen meg kell, hogy előzze egy professzionális szájhigiéniai kezelés keretében végzett plakk- és fogkő-eltávolítás, polírozás, hogy a fogfelszín sima és elszíneződés-mentes legyen! A fehérítés egészséges fogak és íny esetén végezhető el. A pácienst részletesen tájékoztatjuk a kezelés menetéről, elmondjuk, hogy utána milyen ételektől és szokásoktól, és mennyi ideig kell tartózkodnia. Az eredmény tartóssága alkati kérdés is, de leginkább az életmódtól és egyéni szokásoktól (étkezés, dohányzás) függ.

 

Rendelői fogfehérítés esetén (ZOOM)

A fogak felszínére ínyvédelem mellett fehérítő zselét viszünk fel. A gélt lézeres polimerizációs lámpával világítjuk meg. 15 perc után eltávolítjuk a zselét és frisset helyezünk a fog felszínére. Ezt a folyamatot ismételjük háromszor, maximum négyszer. A páciens kap egy néhány napig alkalmazandó otthoni szettet is, amivel a fehérítés eredményét még tartósabbá lehet tenni.

 

Otthoni fehérítés esetén (Opalescence)

A rendelőben lenyomatot veszünk a fogakról, amely alapján a laboratórium néhány nap alatt elkészíti a személyre szabott műanyag síneket. Részletesen elmagyarázzuk, hogyan kell a sínt a hozzá kapott speciális fehérítő zselével megtölteni, majd a fogakra helyezni. A sínt éjszaka kell viselni, hogy a gél hosszan ki tudja fejteni hatását. Behelyezése előtt minden esetben alapos fogmosás, eltávolítása után alapos szájöblítés szükséges!

Hogy hány napon át és naponta mennyi időt kell a műanyag sínt viselni, az egyénre szabott, függ a világosítás/fehérítés kívánt mértékétől, de a hatóanyag koncentrációjától is. Az átlagos időtartam 7, maximum 10 nap.

 

 

VI. TEENDŐK FOGFEHÉRÍTÉST KÖVETŐEN

A hosszan tartó ragyogás érdekében közvetlenül a kezelés után az alábbiakat érdemes betartani:

Annak érdekében, hogy az elért eredmény tartós maradjon, a kezelést követő 48 órában tartózkodjunk a dohányzástól! Egy héten át kövessünk „fehér diétát”, vagyis kerüljük a színezett ételek, italok fogyasztását (tea, kávé, szénsavas üdítőitalok, kóla, vörösbor, gyomorkeserűk, paprikás ételek, curry, szójaszósz, mustár, ketchup, színes gyümölcsök, mint a málna, meggy, szeder, illetve a savas citrusfélék). A rizs, krumpli, csirkemell, a víz, a tejtermékek, tojás bátran fogyaszthatók. Ezen időszak alatt ne használjunk színezett fogkrémet és szájöblítőt, a hölgyek tartózkodjanak a (sötét színű) rúzsok alkalmazásától is.

Hosszabb távon megfontolandó tanácsok:

A fogfehérítés eredménye több éven át megmarad, csupán fenntartó kezelésekre van szükség. Tartósságát persze sok tényező befolyásolja.
Hamarabb színeződnek el a fogak, ha az étkezési és életmódbeli szokások (dohányzás, rendszeres kávé-, tea-, vörösbor- és kólafogyasztás) nem változnak. Tapasztataink szerint a páciensek a kezelés után alaposabban tisztítják fogaikat, tudatosabban táplálkoznak, kerülik az elszíneződést okozó ételeket és italokat, és gyakrabban jelentkeznek professzionális fogtisztításra.

 

VII. MELYIKET VÁLASSZUK?

A rendelői fehérítés előnyei:

 • gyorsabb, azonnali eredményt hoz, „egy ülésben”, előkészítéssel együtt kb. másfél óra alatt elérhető a vágyott árnyalat
 • az egyes fogakat külön-külön tudjuk fehéríteni, így az egymástól eltérő színű fogak hasonló árnyalatúak lesznek

Az otthoni fogfehérítés előnyei:

 • kevesebb a fogorvosi székben eltöltött idő
 • költsége alacsonyabb
 • fogérzékenység esetén a páciens kihagyhat egy napot, „pihentetheti” fogait
 • a páciens maga kontrollálhatja a folyamatot, így garantáltan az általa preferált árnyalatot kapja végeredményként
 • a páciens a saját életritmusához igazítva végezheti a fehérítést

 

Fogfehérítés - jó tudni!

Jó tudni!

 • Az ivóvíz minősége befolyással bír a fogszínre. A fogaknak az a legjobb, ha tiszta vizet (jó minőségű csapvíz) fogyasztunk.
 • A szín érzékelése szubjektív, befolyásolhatja a megvilágítás, a fog környezete (pl. a sötétebb bőr- és hajszínű embereknél a fog világosabbnak tűnik, ugyanígy rúzsozott ajkak esetében is).
 • A fogszín meghatározásához fogszínkulcsot használunk.
 • A szép fehér fogsor pszichológiai jelentősége igen nagy. A ragyogó mosoly bizonyítottan növeli az önbizalmat, magabiztossá tesz, és ez az élet minden területére hatással van.

 

Kérdezz-felelek!

Összegyűjtöttük a fogfehérítés kapcsán legtöbbször elhangzó kérdéseket és megpróbáltuk alaposan megválaszolni őket. Reméljük, sikerült!

Érdemes kipróbálni a közszájon forgó praktikákat?

Sok páciens elismeri, hogy bizony drogériákban vagy épp az éléskamrában keresi a választ a ragyogóbb mosolyra. Számtalan házi praktikáról tudunk, de higgyék el, nem érdemes szakember felügyelete nélkül, a saját szakállunkra (fogunkra) kísérletezni! Az interneten vagy női magazinokban olvasott tippekkel két baj van: általában nem működnek, cserébe viszont ártalmasak. A kereskedelmi forgalomban kapható szódabikarbóna például világosít valamennyit a fogon, ám érdesíti a felszínét, amin aztán sokkal könnyebben megtapadnak a szennyeződések, így idővel az elszíneződés komolyabb méreteket ölt. Ugyanez igaz a sós dörzsölésre, amellyel akár durva karcolásokat ejthetünk a fogzománcon. A citromot is felejtsük el, felmarja a zománcot és érzékennyé teszi a fogakat.

Kizáró ok-e a meglévő fogpótlás és fogtömés?

Nem. Ám azt fontos megjegyeznünk, hogy a fehérítés kizárólag az eredeti fogakra van hatással, a koronákra, egyéb pótlásokra, tömésekre nincs, ezért előfordulhat, hogy a fogfehérítés után – különösen a mosolyzónában – túl nagy lesz a kialakult színkülönbség, így javasolt a pótlás vagy tömés cseréje.

Ártalmas a fogakra a fogfehérítő kezelés?

A ma alkalmazott eljárások nem a zománc belső szerkezetében idéznek elő változást, csupán eltüntetik a foltokat, elszíneződéseket, világosítják a fogat. A kezelés rendszeresen ismételhető anélkül, hogy bármilyen problémát okozna a fogaknál vagy az ínynél.

Fájdalmas-e a fogfehérítés?

A fehérítés megkezdése előtt az ínyt izoláljuk, védőbevonattal látjuk el, ami megakadályozza a szájnyálkahártya sérülését, irritációját. A kezelés maga biztonságos és fájdalommentes. Egyes esetekben utána fokozódhat a fogérzékenység, de ez az érzés hamar elmúlik. Ez idő alatt érdemes tartózkodni a túl forró vagy túl hideg ételek és italok fogyasztásától.

Mennyi ideig marad fehér a fogsor a kezelést követően?

A mai technológiákkal végzett fogfehérítés tartós eredményt ad. Intenzív színező hatásoknak kitett fogsor (például, ha a páciens dohányzik) elszíneződhet, de fenntartó kezelésekkel visszahozható a fehérség.

Van lehetőség arra, hogy csak egyes fogakat kezeltessünk, és ne az egész fogsort?

Igen, a rendelői fogfehérítés alkalmazása esetén lehetőségünk van egyes fogak fehérítésére is. Leggyakrabban az ilyen jellegű, egy fogat érintő elszíneződés gyökérkezelt foggal történik. Ezeket a fogakat minden esetben fogorvos fehéríti úgynevezett „belső fogfehérítéses” technikával.