Szakmai tapasztalat és fejlődés

Nagy Rita Gréta logopédus-gyógypedagógus 2005-ben diplomázott az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolán.

A beszédproblémák okozta nehézségekkel ő maga is szembesült, mint mondja, hosszú időn át szorongott, „beszédfélelme” volt, ha ismeretlenek vagy tömegek előtt kellett megszólalnia. Ennek köszönhetően viszont maximális empátiával közelít páciensei felé.

Vallja, hogy a beszéd és annak milyensége a személyiségünk és működésünk szerves része, mély automatizmus.

2012 óta vezeti magánpraxisát, ahol nem csak gyakorlati megoldást kínál a különböző beszédproblémákra, de ő maga is rengeteg élményt és tapasztalatot gyűjt, folyamatosan fejlődik. Kurzusok rendszeres résztvevője, beszéd- és légzéstechnikai, mozgásterápiai képzéseken, NLP tanfolyamon vesz részt, de jártas az állkapocs ízülettel, annak elváltozásaival, a panaszok és problémák kezelésével foglalkozó gnatológiában is.

Egy ideje fő érdeklődési körét a fogszabályzáshoz köthető kezelések képezik, elsősorban is a nyelvlökéses nyelés korrigálása. Ehhez logopédusi ismeretein túl többek közt beszédtechnikai tanulmányait is felhasználja. Mivel rendkívüli módon érdekli a probléma sokrétűsége, 2013 óta blogot is ír a nyelvlökéses nyelés témakörben. Bár köztudott, hogy az emberi testben minden mindennel összefügg, mégis, talán meglepő az általa említett tény, miszerint a szájban, a szájpadláson, a nyelvműködésben, a száj körüli izmokban, az arcon megjelenő aszimmetriák sokszor jól megfigyelhetően végighúzódnak a teljes testen is (fascia elmélet, gyakorlat).

Hitvallás

Célja, hogy az általa nyújtott kezelés hatékony és célratörő legyen, ezért az anamnézis során arra törekszik, hogy minden részletre kiterjedően felmérje páciense státuszát. Természetesen ahhoz, hogy eredményeket érjen el, szükséges a kezelt személy maximális együttműködése is, hiszen nincsen változás a páciens által aktívan, következetesen végzett otthoni gyakorlás nélkül; az új motoros minták kialakításához az egyes feladatokat bizony ezer órákban mérve szükséges ismételni.

A kezelés sikerességéhez elengedhetetlen még az empatikus hozzáállás, a pozitív motiváció és biztatás, a kölcsönös bizalom.

Belső meggyőződését hűen szavakba önti a Victor Frankl-tól vett idézet: „Ha azt szeretnénk, hogy az ember elérje a benne rejlő valódi potenciált, akkor annál a potenciálnál többet kell feltételeznünk róla és megelőlegeznünk számára, azaz hinnünk kell benne.”

Hobbi

Fontos közege a természet, ott töltődik fel. Sokat utazik, képzőművészeti kiállítások és előadások rendszeres látogatója. Imád zenét hallgatni, koncertekre járni, amatőr módon ő maga is zenél. Szabadidejében is szívesen olvas tudományos írásokat, a pszichológia, a neurobiológia, az epigenetika területéről egyaránt találhatunk könyveket a polcain. Hetente többször sportol, ez is ahhoz kell, hogy bírja a mindennapok kihívásait.