Dr. Szőnyi Dóra rezidensként érkezett a Madentába 2018-ban.

Szakmai tapasztalat

A gimnázium első évétől arra vágyott, hogy a gyógyítás az élete részévé váljon. Kiemelkedő kézügyességgel bír, amíg ideje engedte, ezt több területen kamatoztatta: szenvedéllyel kézműveskedett, rajzolt, sőt, hegedült is. Fogorvosi asszisztensként dolgozó családtagjának köszönhetően a rendelő számára egyet jelentett a biztonságot adó, derűs környezettel. Mindezt összevetve nem csoda, hogy a fogorvosi pályát választotta.

Vonzotta a sebészet, végül azért döntött a parodontológia mellett, mert ott a finomsebészeten túl hangsúlyosan jelen van a prevenció, az edukáció is. 2018-ban diplomázott, rezidens éveit a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikán tölti. Arra törekszik, hogy minden területen rutint szerezzen és komplex ismeretekkel, biztos hátterű, megalapozott tudással vértezze fel magát.

A Madentában heti két délután található meg. Maximalista, a legjobbat szeretné nyújtani pácienseinek, és belőlük is, a szájápolási technikájuk fejlesztése által, a legjobbat kihozni. Nem várja el, hogy az évek alatt berögzült helytelen szokásokat egyik pillanatról a másikra hagyja el a páciens; célja, hogy lépésről lépésre jusson el abba a stádiumba, ami már látványos változást eredményez.

Hitvallás

Empátiájának és kommunikációs képességeinek köszönhetően hangot talál a páciensekkel, ráérez arra, hogyan adja át úgy az információkat, hogy az érthető legyen, és ne hasson bántónak. A száj és annak ápolása intim téma, az arról való beszélgetés tapintatot és érzékenységet kíván. Úgy látja, az emberek többsége hálásan fogadja a törődést, igényli, hogy egy szakember megfogja a kezét és terelgesse. Ennek persze feltétele egy olyan bizalmi kapcsolat kialakítása, amely megengedi, hogy ilyen „kényes” témákról is szó essék. Bár számára sosem volt traumatikus élmény a fogászati kezelés, de mélyen együttérez a rettegő páciensekkel. Türelem, beszélgetés, a bizalom kiépítése az út a szorongás oldásához, de komoly szerepe van a pozitív megerősítésnek is, amely során a páciens megérti, hogy bátor dolog, hogy eljutott idáig, beült a kezelőszékbe és rábízta magát a szakemberre, akinek egyetlen célja van: megoldást találni a problémájára.

Szakmai fejlődés

Célja többek között a regeneratív sebészeti eljárásokban, az ínykorrekciós, ínyplasztikai műtétekben való jártasság megszerzése. Szerinte a fogorvoslás jövőjét illetően az egyik fő irány és legnagyobb lehetőség a fogágy regenerációs képességének maximális segítése.

Hobbi

Rendszeresen fut, dinamikus jóga órára jár, ha pedig több nap áll a rendelkezésére, párjával megcélozzák a Magas-Tátra, a Dolomitok, a Tirol környéki hegyek valamelyik csúcsát.