Dr. Farkas Dávid 2018-ban rezidensként érkezett a Madentába. Jelenleg a rezidensi képzés vezetője.

Szakmai tapasztalat

Fiatal korától élt benne a késztetés, hogy olyan tevékenységnek szentelje magát, amire büszke lehet. A mérnöki, a jogi és az orvosi pálya is felmerült lehetőségként, végül emberközpontúsága miatt ez utóbbit választotta. A fogorvoslásban többek között az tetszett neki, hogy sikerszakma a szónak abban az értelmében, hogy az esetek döntő többségében a kezelés minőségi javulást hoz a páciens életében. A manualitás is nagyon fontos szempont volt számára, valamint, hogy a beavatkozás gyors és látványos eredményt adjon.

Tanulmányait Pécsett végezte. Az első gyakorlaton érezte, hogy a szájsebészet az ő útja. 2018 szeptemberében kezdte a dento-alveoláris sebészet rezidensi programot, a Madentába is ekkor érkezett. Itt minden adott a fejlődéséhez: korszerű szájsebészeti műtő, innovatív technológia, szakavatott specialisták, akik az évek során fölhalmozott tudásukat, tapasztalataikat készek megosztani a következő nemzedékkel. A mentorai, többek között dr. Péter György főorvos mellett megszerzett ismereteit a rezidensi képzés vezetőjeként továbbadja a Madenta többi fiataljának.

A szájsebészeten belül a bölcsességfog-eltávolítástól kezdve az implantálás sebészeti részén át az azt követő protetikai munkáig minden létező beavatkozást izgalmasnak tart. Azt mondja, szakmailag remek kombináció, ha valaki mind a szájsebészethez, mind a protetikához ért. Másképp implantál a szájsebész, ha tudja, hogy milyen pótlás kerül az implantátumra, és a protetikus is másképp tervez, ha érti az implantációs eljárás lényegét. A Madenta nyújtotta lehetőségeknek köszönhetően komoly rutinra tett szert a kiterjedt, akár teljes foghiány, elégtelen csontállomány esetén is megoldást nyújtó, azonnal terhelhető implantátumrendszer, az All-on-4 alkalmazásában.

Hitvallás

Örömmel tölti el, ha megold egy problémát, de természetesen a páciens jól-léte az első; törekszik a személyes kapcsolat kialakítására, a nyugalom megteremtésére, a szorongások oldására. Ezt sokszor zenével éri el, amit természetesen a páciens választ ki. Vallja, hogy a bizalom kiépítése fél siker; emellett fontos az is, hogy megértse a beteg, mi miért történik. Maximalista, türelmes, kitartó és roppant alapos, mindig felkészül az adott esetből, páciensből.

Szakmai fejlődés

A helyén érzi magát minden szempontból: a szájsebészet az ő útja, a Madenta pedig a tökéletes munkahely. Bízik abban, hogy tíz év múlva is a „jövő fogászata” csapatát erősíti, mint szájsebész szakorvos. Véleménye szerint a szakma jó irányba halad, a fogászati kezeléseknek egyre növekvő piaca van, ami azért is jó, mert így sok pénzt fordíthatnak kutatásokra, a technológiák tökéletesítésére. A fejlődés hihetetlen gyors, pont ez adja munkája sava-borsát, a kihívásokat.

Hobbi

Szívesen gondol vissza a pécsi egyetemi évekre, szerette az ottani közösséget; a tanulás, a közös szakmai cél mellett a vízilabda, a medikus kupára való intenzív készülés összekovácsolta a csapatot. A víz sosem volt számára idegen közeg, de Budapesten inkább a teniszpályákat látogatja, mint az uszodákat. Amikor csak teheti, biciklire pattan és meg sem áll a Dunakanyarig, a Balatonig vagy éppen a Bakonyig. Szülővárosába, Győrbe is rendszeresen hazalátogat. Aktív, teljes életre törekszik, aminek ugyanúgy része az inspiráló közösségben végzett munka, mint az önfeledt pillanatok családi körben, barátok közt vagy épp a természetben.

 

Érdekli az All-on-4 technológia, és többet is megtudna dr. Farkas Dávidról? Akkor olvassa el vele készült hosszabb anyagunkat is!