Bemutatjuk Dr. Pákozdy Lászlót, a Madenta implantológusát és protetikusát

Címkék: , , ,

Dr. Pákozdy László különleges szakemberként ismert kollégái között, mert amolyan “kettő az egyben” fogorvos. A konzerváló fogászatot, a protetikát is magas szinten űzi, de szájsebészként is a szakma élvonalában tartják számon. Egyaránt otthon van a dento-alveoláris sebészet, az implantáció, a csontpótlás és az implantációs protetika területén.

Beszéljünk kicsit a kezdetekről. Miért lett fogorvos?

Gyerekkori családi barátunk volt az, aki miatt ezt a pályát szerettem volna választani, ő fogorvosként a mai napig a példaképem. Abban biztos voltam, hogy valamilyen segítő szakmában érezném jól magam, emellett mindig fontos volt számomra a manualitás, és szerettem is azokat a tevékenységeket, ahol a kezemet kell használnom. Mivel a gimnáziumban erős alapokat kaptam fizikából, így az érettségi után már egyenes út vezetett az orvosira.

 

Minek köszönhető a “kettő az egyben” titulus?

A sors iróniája, hogy bár az egyetemen a szájsebészetet szerettem volna választani, nem jutottam be. El is keseredhettem volna. De végül egyáltalán nem bántam meg, mert a konzerváló fogászat szakirányt elkezdve rájöttem, hogy olyan erős szakmai alapokkal gazdagodhatok, melyeket máshol nemigen tud megszerezni az ember. A tömések, gyökérkezelések, szóló koronák világát jobban megismerve – úgy érzem – teljesebb képet kaphattam a fogorvoslás mibenlétéről. Azt vallom, hogy igazán jó szájsebész akkor lehet valaki, hogyha szinte csukott szemmel látja, hogyan fog felépülni a fog például az implantátum behelyezése után. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy rendelkezzen a megfelelő protetikai, gyakorlatban is megszerzett szaktudással.

 

Hogyan alakult a pályája az egyetem befejezése után?

Az egyetem elvégzését követően ottmaradtam az orvosin, és miközben a SOTE Konzerváló Fogászati Klinikáján dolgoztam, elkezdtem oktatni, előadásokat tartottam – nagy szerelem volt. Amit ebből az időszakból hozok, az a komplex szemlélet, hogy egy szájra ne úgy tekintsünk, mint amiben különálló fogak vannak, és ne elszigetelt problémákat kezeljünk, hanem a teljes „rágószervet” gyógyítsuk. Sőt, még ennél is tovább kell látnunk. Az arcüreg problémáitól az arcizmokon keresztül az ízületi betegségekig mindent együtt kell áttekinteni, a nyak- és hátfájás sem lehet kivétel. A teljes embert kell néznünk, hogy eljussunk a probléma gyökeréig.

 

Az egyetemi munka mellett igen korán beindította magánpraxisát is.

Mielőtt saját rendelőt nyitottam volna, másfél évig az épp alakuló Profident Fogászati Centrumban tevékenykedtem, ezt követően indítottam el az önálló praxisomat. Az évek során azonban több nagynevű magyar klinika kötelékében is dolgoztam. Sokáig arra vágytam, hogy lehessenek olyan pácienseim, akik számára nem csak a konzerváló fogászati kezelést, vagy a szájsebészeti beavatkozást, de ad abszurdum még a fogtechnikai munkát is én magam végezhetném el, amolyan ezermesterként. De reálisan nézve egy fogorvos akkor tud szakmailag magas színvonalon dolgozni, hogyha a saját szakterületének minden rezdülését figyeli, és azon belül képzi magát folyamatosan.