All-on-4 – Forradalmi eljárás a fogpótlásban

Címkék: , , , , ,

Összegyűjtöttünk néhányat a pácienseinktől az All-on-4 eljárással kapcsolatban érkező kérdésekből, és megkértük intézményünk implantológus specialistáját, dr. Péter Györgyöt, hogy röviden válaszolja meg azokat.

Miben áll az All-on-4 módszer különlegessége?

Az ALL-on-4 eljárás a mai implantológia csúcsát jelentő technológia, amely azonnali – akár 24 órán belüli – megoldást jelent teljes foghiány esetén is! Az innovatív technikát alkalmazva 4 implantátummal biztosítható a teljes felső és/vagy alsó fogsor stabil rögzülése. A szájsebész rögtön a beültetés után ráilleszt az implantátumokra egy azonnal terhelhető ideiglenes fogpótlást, így a páciens akár 24 óra alatt eljut a teljes fogatlanságtól az esztétikailag és funkciójában is teljes értékű fogsorig.

 

Mit is jelent az All-on-4?

Az ALL-on-4 eljárás az implantológia egyik technikai és technológiai csúcsát jelenti, amely szinte azonnali megoldást jelent akár teljes foghiány esetén is. Az eljárás lényege, hogy a felső állcsontba hat vagy négy, az alsó állcsontba négy implantátumot helyeznek be; vagyis legalább négy fogászati implantátum biztosítja a felső és/vagy az alsó híd stabil rögzülését.

Az esetlegesen még meglévő, de használhatatlan fogak eltávolítása, az implantátumok behelyezése és az ideiglenes, rögzített híd elkészítése egy alkalommal történik, így a páciens elkerülheti a fogatlansággal vagy a kivehető ideiglenes fogpótlással járó átmeneti kellemetlenségeket. 3-6 hónap gyógyulási idő után elkészítjük a végleges fogpótlást, melynek anyaga lehet cirkónium, fémkerámia, kompozittal leplezett fém váz, vagy az innovatív PEEK-anyag (pl.: BioHPP). A technológia alkalmazásával a lehető legkevesebb implantátum beültetésével, a lehető legrövidebb idő alatt látványos eredmény és életminőség javulás érhető el.

Miért gyorsabb az All-on-4 kezelés a hagyományos implantálásnál?

Mivel az All-on-4 eljárás keretében mindössze 4 implantátum behelyezése szükséges, így jelentősen csökken a kezelési és gyógyulási idő. A speciális szögben beültetett implantátumokon a fogsor biztonságosan és stabilan rögzül, így általában nincs szükség csontpótlásra. Ez nem csak sok kellemetlenségtől kíméli meg a pácienst, de időt (és pénzt) spórol neki.

Miért az All-on-4 a legjobb választás?

A páciens az All-on-4 eljárással rögzített fogsort mind funkcionálisan, mind esztétikailag teljesen sajátjának fogja érezni. A kivehető protézisre jellemző kellemetlenségek (lötyögés, kiesés, fogsorragasztó, fogsor éjszakai eltávolítása, stb.) elkerülhetőek a fogászati implantátumokkal. A hagyományos implantátumokhoz képest az All-on-4 eljárás rövidebb és a gyógyulás gyorsabb, a kezelés egésze költséghatékonyabb. A speciális szögben beültetett, a csontban nagy stabilitást biztosító implantátumnak köszönhetően általában nincs szükség csontpótlásra.

A rögzített ideiglenes fogsor közvetlenül az implantátumok beültetése után felhelyezhető, vagyis a műtét és az új fogsor behelyezése szinte egy időben történik.

Mik a kizáró okok (kontarindikációk)?

Alkoholizmus, erős dohányzás, drog- és gyógyszerfüggőség, illetve egyes betegségek, állapotok (csontanyagcsere-zavarok, kezeletlen diabetes, komoly szív-és érrendszeri probléma, várandósság). Minden esetben konzultálni szükséges a szájsebésszel, aki a kizáró okokat megállapítja, és ha szükséges, alternatív kezelést javasol.

Mennyibe kerül az All-on-4 kezelés?

Összességében az All-on-4 költséghatékony megoldás, hiszen fogsoronként mindössze 4 implantátum szükséges; elkerülhető a fájdalmas, hosszadalmas és költséges csontpótlás; rövid a gyógyulási idő, vagyis a beteg hamar visszatérhet a megszokott életviteléhez (a munkába való visszatérés pl. a műtét után 2-3 napon belül megtörténhet). Ráadásul jóval kevesebbszer kell a fogorvost felkeresni, ami szintén nem mindegy.

Kell-e tartani a kezeléstől?

Nem. Helyi érzéstelenítésben (injekció) szinte fájdalommentesen elvégezhető a beavatkozás, de ha a páciens ragaszkodik hozzá, történhet altatásban is. A beavatkozás után minimális fájdalom, és az arcon duzzanat jelentkezhet. A fájdalom fájdalomcsillapítóval enyhíthető, a duzzanat jegelés hatására hamar megszűnik. A fogimplantátum kilökődése nagyon ritka; megfelelő tervezés és kivitelezés, valamint gondos száj- és fogápolás mellett az implantáció sikerességi rátája 90% felett van.

Fontos, hogy tapasztalattal és rutinnal rendelkező orvost, nagy múltú, megbízható, és minőségi implantátum típusokkal dolgozó klinikát keressen a páciens. A szaktudás és a minőség hiánya oka lehet későbbi fájdalomnak, akár súlyos komplikációknak. A páciens győződjön meg arról, hogy a fogászat garanciát vállal az elvégzett munkára, amit szükség esetén érvényesíthet.