A dentálhigiénia hiányának 3 rettentő következménye

Címke: ,

Nem újdonság, hogy a dentálhigiénia elhanyagolása fogszuvasodást, rossz leheletet, íny- és fogágy betegségeket, fogvesztést okoz. Azt azonban kevesen tudják, hogy ennél sokkal komolyabb betegségekhez is vezethet.

bigstock-Teeth-Protection-Cooncept-Den620 A dentálhigiénia hiányának 3 rettentő következménye

1. Az ínygyulladás összefügghet az Alzheimer-kórral

A New York University húsz év adatait feldolgozó kutatása szerint kapcsolat lehet az ínygyulladás és az Alzheimer-kór között. A kutatók a dán férfiak és nők pszichés, fizikai és orális egészségét vizsgáló Glostrop Aging Study 152 betegének adatait elemezték. A tanulmány 20 éven keresztül követte a vizsgálatban résztvevőket. Hetven éves korukra az ínygyulladástól szenvedő idősek közt kilencszer valószínűbb volt, hogy a kognitív képességeket mérő szám-szimbólum teszten gyengén teljesítenek. A University of Central Lancashire kutatói pedig arra jöttek rá, hogy a fogínybetegséget okozó porphyromonas gingivalis nevű baktérium az általuk vizsgált Alzheimer-kóros emberek agyszövetmintáiban kivétel nélkül jelen volt, míg azokéban, akik nem szenvedtek a kórban, nem  találtak ilyen baktériumot. Mint kiderült, ezek a baktériumok a dentálhigiénia hiányában a véráramba kerülvevagy az idegpályákon keresztül képesek eljutni az agyig.

2. Hasnyálmirigyrák – fogágybetegség is lehet a hátterében?

A fogágy-gyulladások jelentős részéért baktériumok a felelősek, melyek szintén összefüggésbe hozhatók a hasnyálmirigyrákkal – derült ki a bostoni Harvard School of Public Health 2007-es kutatásából. Az 1986-ban indult, több mint ötvenezer férfi adatait összegyűjtő Health Professionals Follow-Up Study ínybetegségre vonatkozó adatainak áttekintésével a kutatók megállapították, hogy a periodontitis, azaz a fogágy-gyulladás 64 százalékkal növelte a hasnyálmirigyrák kockázatát azokhoz képest, akiknek soha nem volt ínybetegsége. A legveszélyeztetettebbek azok voltak, akiknél nemrégiben fogvesztés történt. Kis öröm az ürömben, hogy a tanulmány nem talált összefüggést más orális egészségügyi probléma, például a szuvasodás és a hasnyálmirigyrák között. A kutatók azt feltételezik, hogy létezhet kapcsolat az ínybetegek szájában lévő karcinogén összetevők magas szintje és a hasnyálmirigyrák kockázata között. A kutatók 2012-es követéses tanulmánya azonban nem tudta eldönteni, hogy a periodontitis a hasnyálmirigyrák oka vagy eredménye, a tanulmány csak a kettő közti kapcsolatot bizonyította.

bigstock-Tooth-And-Shield-Concept620 A dentálhigiénia hiányának 3 rettentő következménye

3. Szívbetegség – gyilkos baktériumok a szájban a dentálhigiénia hiányától

A szájhigiéné és a szívbetegség kapcsolata ennél jóval megalapozottabbnak tűnik. A University of Bristol és Royal College of Surgeons 2008-as kutatása szerint a gyenge szájhigiéné miatt ínyvérzésben szenvedő betegeknél fokozódhat a szívbetegség kockázata. A szájüregben lévő baktériumok ugyanis képesek belépni a véráramba, a vérlemezkékhez tapadnak, melyek azután vérrögökké formálódnak, ami megzavarja a szív vérellátását és szívrohamot válthat ki. „A szájüreg valószínűleg az emberi test legszennyezettebb területe, ahol egyidejűleg akár 700 különböző baktérium is megfigyelhető.” – mondta Dr. Steve Kerrigan, a kutatás egyik vezetője. „A kardiovaszkuláris betegségek jelenleg a fejlett világ első számú gyilkosai. Az orális baktériumok, mint a streptococcus gordonii és a streptococcus sanguinis gyakori fertőző ágensek, és ma már tudjuk, hogy a bakteriális fertőzések a szívbetegség független kockázati tényezőinek számítanak.” – tette hozzá Howard Jenkinson professzor, a bristoli egyetem tudósa.

Forrás: Medical News Today