Nyitva tartás: H-P: 8:00 - 21:00
Szo: 8:00- 18:00
V: Zárva

Bejelentkezés

Nyitva tartás: H-P: 8:00 - 21:00
Szo: 8:00- 18:00
V: Zárva

Bejelentkezés
Fogszabályozás

A szabálytalan vagy torlódott a fogsor, a fogak közötti túl nagy rések vannak, fájó állkapocs fogszabályozást igényelnek. Rendelőnkben a legmodernebb fogszabályozó készülékek teljes spektrumával várjuk!

Bejelentkezés

Kezelés

A fogszabályozás jelentősége

Az egészséges és esztétikus fogazat életminőségünk része, önértékelésünk szimbolikus jelzője. A szép, szabályos fogazat azonban nem kizárólag esztétikai kérdés: a fogszabályozás a megelőzés, a fogmegtartás lényeges eszköze.

Miért fontos a fogszabályozás?

Csak a szabályos fogsor teszi lehetővé a fogazat könnyű tisztítását és az egyszerű szájhigiénét. A rendezetlen fogazatban a lepedék megtapadása fokozott és szabályos rágás hiányában a fogak ún. öntisztuló képessége nagymértékben károsul, ami a fogszuvasodás és a fogágybetegségek kialakulása szempontjából elháríthatatlan rizikótényező. A kiálló, előreálló metszők (ún. “kapafogak”) baleseti sérülése, letörése hússzor nagyobb kockázati tényezőt jelent 10-14 éves korban, a normál állású frontfogakhoz képest. Kizárólag az egymáshoz képest megfelelően álló fogak és a korrekt módon záródó fogsor teszi lehetővé az egyes fogak túlterhelődésének elkerülését, a fájdalmas állkapocsízületi problémák megjelenését.

A fejfájások számottevő részére bizonyítottan visszavezethető a rosszul kialakult fogsor illeszkedése. A rágási zavarok közismerten az emésztőrendszeri és az általános tápláltsági, ezáltal a teljes egészségi állapotra is kihatással lehetnek. Fogaink helytelen állása a beszédkészség rendellenességeit is okozhatja, illetve az önértékelésre is negatív hatással lehet.

Sokszorosan megtérülő befektetés

A fogszabályozó kezelés célja a fogazat zavartalan funkciójú összerendezése és a fogak sorbarendezése által esztétikussá is váló mosolyunk kialakítása. A funkcionálisan és esztétikailag is optimális végeredmény hosszú távú, továbbá a megfigyelések szerint a fogszabályozó kezeléseket követően a páciensek jóval nagyobb hangsúlyt fektetnek a már rendezett fogazat ápolására. Felmérés szerint, amíg hazánkban csak a serdülők 5,1%-ának a fogazata ép és fogszuvasodástól mentes, addig rögzített fogszabályzó készülékekkel kezeltek körében ez az arány nagyságrenddel kedvezőbb: 46%. Az ép és egészséges fogazat iránti igényt, a fogakkal való törődést a fogszabályozó kezelésen átesett fiatalok ráadásul később gyermekeiknél is továbbviszik, ezért a fogszabályozásra fordított erőfeszítések hatása generációkon át követhető.

Gyermek fogszabályozás

Minden szülő azt szeretné, hogy gyermekének nemcsak szép, hanem szabályos állású fogai, arányos arca és gyönyörű mosolya lenne. Ezért fontos, hogy gyermekét 5-8 éves korában
(tejfogazati és korai vegyesfogazati időszakban) fogszabályozó szakorvos lássa, hiszen ebben a korban már kiszűrhető számos harapási rendellenesség (pl. bulldogharapás, nyitott harapás) ami valamilyen kivehető vagy rögzített készülékkel, adott esetben logopédus segítségével kiválóan kezelhető.

A legtöbb szülő esztétikai okok miatt keresi fel a szakorvost és csak sajnos kevesen tudják, hogy a fogszabályozás túlmutat az esztétikai problémák megoldásán. A rossz szokások (cumizás, ujjszopás, nyelvlökéses nyelés) miatt kialakult rendellenességek funkcionális, esztétikai és pszichés zavart okozhatnak már a tejfogazatban.

A fogak elhelyezkedését a szájban az ajkak és a nyelv határozzák meg.

Izomműködési (myofunkcionális) zavar esetén ez hibás fogsorérintkezést eredményez, ami sokszor beszédzavarral is társul. A beszédzavar kiküszöbölését a fogszabályozó szakorvos és a logopédus szoros team-munkában végzi. A terápiás kezelésre előre gyártott kivehető készülék (myotrainer) ajánlott, amelynek szakorvos segítségével választhatjuk ki a megfelelő típusát.
A myofunkcionális trainerekről és azok jótékony hatásairól bővebben itt olvashat.

A többi kivehető készülék leggyakrabban a fogminta alapján fogtechnikusi laboratóriumban készül. A technikus a szivárvány összes színében el tudja készíteni a készüléket (nevet, matricát is kérhet bele a kis páciens). Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy az éjszakai készülék nem létezik, a kivehető készüléket nem csak az esti alvásnál kell hordani, hanem nappal is pár órára. A vegyes-fogazatban pl. frontfog torlódás esetén helynyerés, fogív-tágítás céljára speciális rögzített (pl. Hyrax) vagy részleges rögzített készülékeket alkalmazhatunk. Ez utóbbi a fogak külső felszínére direkt ragasztott fogszabályozó rendszer. Első lépésben a frontfogakra felragasztjuk a bracketteket, majd második lépcsőben a maradó hatosokra tubusok/gyűrűk kerülnek fel. A maradó fogak közötti tejfogak azonban szabadon maradnak.

Felnőttkori fogszabályozás

A felnőttkori fogszabályozás számos ok miatt eltér a növekedésben lévő gyermek kezelésétől. A fogmozgatás felnőttkorban ugyan valamivel lassabb, viszont az ideális kooperáció következtében a kezelési idő nem hosszabbodik számottevően.

A maradó fogazat kialakulása után legtöbbször rögzített ún. multiband/multibrackett készülékeket (Alexander®, Damon Q®, Damon Clear®) használunk a fogak elmozdítására. A fogra ragasztott tartó elemek leginkább fémből vannak, de léteznek átlátszó polikristályból vagy kerámiából készült brackettek is. Magát a fogmozgatást az ún. fogszabályzó ívek illetve egyéb aktív kiegészítők végzik.

MULTIBAND/MULTIBRACKETT KÉSZÜLÉKEK

Alexander®

Az Alexander rögzített fogszabályozó költséghatékony megoldást nyújt. A nikkelmentes fémötvözet időtálló és tartós, hosszútávú követéses vizsgálatok bizonyítják eredményességét. Emellett lekerekített szárnyakkal rendelkezik, hogy a lehető legnagyobb kényelemet biztosítsa viselőjének.

Damon Q®

A modern fogszabályozás egyik újdonsága és dinamikusan fejlődő területe a kisebb erőkkel működő fogszabályozás. Tulajdonságainál fogva ez a készülék sokkal gyengédebb, fog- és csontbarát eljárással képes mozgásra bírni a fogakat. Ez - amellett, hogy sokkal komfortosabb - lehetőséget nyújt a helyteremtés céljából alkalmazott foghúzások elkerülésére is. További előnye a rövidebb kezelés és ritkább rendelői vizit: akár 10 hetente kell csupán a rendelőt felkeresni.

Damon Clear®

A Damon Clear rendszer a Damon Q továbbfejlesztett, új generációs változata, amely nem fémszínű, hanem átlátszó polikristály elemekből áll (ún. fehér fogszabályozó), így sok esetben fel sem tűnik beszélgetőpartnerének, hogy fogszabályzót visel. A készülék ugyanolyan tartós, mint elődje, bír annak minden előnyös tulajdonságával, csak éppen sokkal esztétikusabb.

Az egyre kényelmesebb fogszabályozó készülékek, de leginkább a láthatatlan
(Damon Clear®) készülékek megjelenése jelentősen megnövelte felnőttek körében is a fogszabályozási kedvet. A modern fogszabályozó rendszereknek köszönhetően akár 60 évesen is szabályoztathatjuk fogainkat és tökéletesebbé, szebbé tehetjük mosolyunkat. Természetesen az életkori sajátosságok nagyban befolyásolják a kezelés menetét.

LÁTHATATLAN FOGSZABÁLYOZÓ KÉSZÜLÉKEK

Invisalign®

Láthatatlan, kivehető, komfortos fogszabályozó rendszer. Széles lehetőségekkel bíró készülékek, amelyek a rögzített fogszabályozókhoz hasonló képességekkel rendelkeznek. Közepes, valamint egyes bonyolultabb esetek kezelésére alkalmasak. A rendszer lényege, hogy a fogakra precízen illeszkedő műanyag sínek sorozata készül, melyek hatása egymásra épül. Ezeket a síneket egyénre szabottan gyártják az USA-ban, a mi programozásunk alapján. Mindegyik sín egy kicsit mozgat, de az egymásra épülő kis mozgatások hozzák létre a fogak folyamatos elmozdulását. Ezeket a síneket egy speciális szoftver segítségével tervezik. Egy sínt általában két hétig kell viselni, napi 20-22 órát, azaz szinte folyamatosan, az étkezések és fogmosások kivételével. A rendszer előnyei a láthatatlanság, a komfortosság, és az, hogy a szájápolás jóval egyszerűbb a rögzített készülékekhez képest.

  Működés
Előny
Kezelés hossza
Aktiváció
Alexander®Hagyományos mechanika
Nikkelmentes fémötvözet, időtálló és tartós, emellett a lekerekített szárnyaknak köszönhetően kényelmes
12-24 hónap
4 hetente
Damon Q®Kisebb erőkkel működik: sokkal gyengédebb, fog- és csontbarát eljárással mozgásra bírni a fogakat
Sokkal komfortosabb, helyteremtés céljából alkalmazott foghúzások elkerülésére, rövidebb kezelés és ritkább rendelői vizit
12-20 hónap4-6 hetente
Damon Clear®Kisebb erőkkel működik: sokkal gyengédebb, fog- és csontbarát eljárással mozgásra bírni a fogakat
Damon Q továbbfejlesztett, új generációs változata, műanyag elemekből áll (ún. fehér fogszabályozó), sokkal esztétikusabb
12-20 hónap
4-6 hetente
Invisalign®Fogakra precízen illeszkedő műanyag sínek sorozata, melyek hatása egymásra épül
Láthatatlan, kivehető, komfortos fogszabályozó, a száj ápolása jóval egyszerűbb
6-18 hónap
8-10 hetente

A fogszabályozó kezelés menete

1. A fogszabályozó kezelés konzultációval kezdődik. Ez az alkalom alapozza meg a kölcsönös bizalmat páciens és orvosa között. Az első konzultáción nagyjából már meg lehet határozni a kezelés alapelemeit (kezelési célok, várható kezelési idő, lehetséges eszközök készülékek, kezelési díj).

2. A kezelési terv elkészítéséhez további vizsgálatok szükségesek. Ilyenkor a páciensről fotók, röntgen képek készülnek, valamint tanulmányi mintához lenyomatot veszünk. Szükségessé válhat más területek (pl. parodontológus, szájsebészsebész, logopédus) bevonása is, ilyenkor további konzultációkat javasolhatunk a páciensnek.

3. A készülék típusától függően a terv elfogadását követően az első vagy a második ülés során történik a készülék szájba helyezése. Ez egy rendszerint egy-két órát igénylő, fájdalmatlan beavatkozás.

4. A sikeres kezelés egyik alapfeltétele az összhang és az együttműködés orvos és páciens között. Ezt megkönnyíti a (4-8 heti) kontrol időpontok előzetes egyeztetése, az alapos fogápolás, a kivehető kiegészítő eszközök előírás szerinti alkalmazása, valamint a fogszabályzó kezelés alatt is az évenkénti általános fogászati ellenőrzéseken való megjelenés.

5. Az aktív kezelés után a fogszabályozó készüléket eltávolítjuk. A fogak további stabilizálása érdekében retenciós készülék viselése szükséges. Ez az adott eset függvényében lehet fix (élethosszig tartó) vagy éjszakánként viselt kivehető, esetleg mindkettő. E passzív fázis elmulasztása esetén a kezelési eredmény megtartása még rövid távon sem garantálható.

Szeretne még többet megtudni a fogszabályozásról? Most összegyűjtöttük minden cikkünket a témával kapcsolatban, hogy a lehető legtöbb információ birtokába juthasson! Kattintson ide!

Orvosaink

Dr. Borsos Gabriella PhD, MSc

Dr. Borsos Gabriella PhD, MSc
Rendelési idő

Dr. Szerényi Mária

Dr. Szerényi Mária
Rendelési idő

Dr. Marton Zsuzsanna

Dr. Marton Zsuzsanna
Rendelési idő
Bevezető kezelésekÁrak
Első fogszabályozó konzultáció5000 HUF
Fogszabályozás dokumentáció15 000 HUF
Fogszabályozás kezelési terv elkészítése, átadása15 000 HUF
Invisalign dokumentáció (3D-s ClinCheck®-kel)155 000 HUF
Kezelések készülékek szerintÁrak
Hagyományos kivehető készülék55 000-110000 HUF
Kis erőkkel működő fém (Damon-Q) fix készülék/állcsont200 000 HUF
Kis erőkkel működő esztétikus (Damon-Clear) fix készülék/állcsont300 000 HUF
Láthatatlan Invisalign® kezelés egy állcsontra160 000 / 445 000 HUF
Láthatatlan Invisalign® kezelés két állcsontra290 000 / 645 000 / 1 025 000 HUF
Signature III. esztétikus, rögzített fogszabályzó készülék/állcsont190 000 HUF
Alexander rögzített fém készülék/állcsont150 000 HUF
Retenciós készülék/állcsont30 000 HUF
Myofunkcionális tréner50 000 HUF

Jó tudni

  • A fogszabályzás nem csak gyermek, hanem fiatal felnőtt és felnőtt korban is lehetséges.
  • A fogszabályozás nem csak esztétikai szempontból fontos, hanem hozzájárul, hogy fogai ne szuvasodjanak annyira, tisztábbá teszi a beszédet és könnyedebbé teszi a táplálkozást.
  • Kivehető készülék esetén a folyamat igen egyszerű: a kivehető fogszabályzót ugyanúgy, mint fogainkat, fogkefével és fogkrémmel kell tisztítani. Rögzített fogszabályzó esetén egy speciálisan erre az esetre kialakított fogkefét kell használni, mely tisztán tartja a fogakat és a készüléket is, ezen felül ajánlott a fogköz-tisztító fogkefe alkalmazása is.
  • A fogszabályzót átlagosan 18-24 hónapig kell hordani, ez idő alatt már garantált és látványos változás áll be a fogszabályzó kezelés eredményeképp.
  • A fogszabályzás megelőzése sajnos nem lehetséges, de a szülők felelőssége, hogy odafigyeljenek gyermekük fogaira, hiszen gyermekkorban sokkal könnyebb szabályozni a fogakat.

Ne maradjon le a
Madenta akciókról!

Visszahívást kérek!

Navigate top